Brokuł - Brassica oleracea var. botrytis italica

2022-04-24 15:09

Brokuł to warzywo podobne do kalafiora, od którego różni się silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i kolorem róży, która ma barwę zieloną bądź fioletową.

Brokuł
Autor: Gettyimages Brokuł

Brokuł to roślina jednoroczna. Jest smacznym i zdrowym i popularnym warzywem. Stanowisko do uprawy brokuła powinno być słoneczne, osłonięte od wiatru. Ziemia do uprawy brokuła powinna być żyzna, próchniczna, o pH 6,5-7. Brokuły nie lubią suszy, zawsze gdy długo nie padają deszcze i podłoże jest przesuszone, roślinę należy podlać. Jadalna u brokuła jest zarówno róża główna, jak i róże boczne (wyrastające na bocznych pędach) oraz gruba, mięsista łodyga.

Brokuły mają duże wymagania pokarmowe i dlatego dobrze uprawiać je w pierwszym roku po oborniku lub po zastosowaniu kompostu. Przed sadzeniem rozsady brokuła trzeba też zastosować nawozy mineralne. Brokuły można uprawiać w terminie wiosennym (jako przedplon), letnim bądź jesiennym (jako poplon). Nie należy uprawiać go na tym samym miejscu po innych warzywach kapustnych.

Brokuły najczęściej uprawia się z rozsady, którą sadzi się do gruntu od marca do czerwca, w rozstawie 50 x 40 cm.Brokuły zbiera się po około dziesięciu tygodniach od posadzenia. Róże należy zbierać przed kwitnieniem. Jesienią brokuły trzeba zebrać zanim zaczną się przymrozki, które powodują sczernienie i zmarznięcie warzywa.Brokuły to warzywo cenne dla zdrowia. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, B1, B2, PP, a także sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez , potas). Poza tym brokuły zawierają beta-karoten. Podaje się, że brokuły maja właściwości antyrakowe.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Stanowisko półcieniste
Zimozielone Nie
Kategoria Warzywa
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?