Porzeczka czerwona ‘Rosetta’ - Ribes rubrum ‘Rosetta’

2020-07-16 15:43

Porzeczka czerwona ‘Rosetta’ to krzew owocowy polecanym do uprawy amatorskiej. Ta odmiana porzeczki czerwonej jest łatwa w uprawie, bardzo plenna i ma niewielkie wymagania.

Porzeczka czerwona 'Rosetta'
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Porzeczka czerwona 'Rosetta'

Krzewy porzeczki czerwonej ‘Rosetta’ rosną średnio silnie, mają kulisty, zwarty pokrój, dorastają od 1 m do 2 m wysokości. Porzeczka czerwona ‘Rosetta’ ma niewielkie wymagania, z powodzeniem rośnie w każdej ziemi ogrodowej, pod warunkiem, że będzie ona przepuszczalna i umiarkowanie wilgotna. Stanowisko powinno być słoneczne, ale odmiana ‘Rosetta’ dobrze czuje się także w półcieniu. Krzewy wymagają regularnego podlewania.Porzeczka czerwona ‘Rosetta’ obficie owocuje w drugiej połowie lipca. Owoce są duże lub bardzo duże, dość wyrównane pod względem wielkości, kuliste, jaskrawoczerwone z połyskiem, lekko kwaskowate. Owoce są zebrane w wiszące, bardzo długie grona, łatwe do zbioru ręcznego. Owoce znakomicie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale mogą być też wykorzystywane na przetwory, mrożonki, do deserów i ciast.Krzewy porzeczki ‘Rosetta’ są mrozoodporne, jednak młode rośliny posadzone na jesieni najlepiej okryć na zimę agrowłókniną lub słomianym chochołem. Ta odmiana porzeczki czerwonej jest mało wrażliwa na antraknozę liści, ale porażana przez amerykańskiego mączniaka agrestu.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z owoców
Wysokość 1 m - 2 m
Zimozielone Nie
Kategoria Owocowe
Podlewanie mało
Barwa liści/igieł zielona
Pokrój kulisty
Pokrój zwarty