Rebucja

Rebutia
Rebucja
fot: www.gettyimages.com zobacz galerię

Rebucja swoje korzenie ma w Północnej Argentynie oraz Boliwii. W Polsce roślina jest uprawiana jako doniczkowa. Należy do rodziny kaktusowatych (Cactaceae).

>> Przeczytaj też: Kaktusy doniczkowe – jak pielęgnować kaktusy w domu

Rebucja - opis

Rebucja osiąga od 5 do 15 cm wysokości. Ma kształt kulisty, ewentualnie lekko spłaszczony. Może rosnąć pojedynczo lub w grupie tworząc"‘łan poduszeczek". Mięsista zielona lub szarozielona łodyga jest spiralnie żebrowana, pokryta cierniami. Niektóre odmiany oprócz kolców mają drobne włoski.
Rebucja kwitnie nawet już w drugim roku po wysiewie, od wiosny aż do lata (długość kwitnienia zależy do warunków uprawy). Kwiaty w zależności od odmiany mogą być czerwone, różowe, pomarańczowe, żółte.

Rebucja - warunki uprawy

Rebucja nie ma dużych wymagań uprawowych, polecana jest nawet dla osób, którzy nie mają doświadczenia w uprawie roślin. Lubi miejsca słoneczne i ciepłe, jednak latem powinna znajdować się w miejscu przewiewnym, ale nie na bezpośrednim słońcu. Zimą doniczkę z rebucją dobrze jest przenieść w miejsce chłodniejsze (o temperaturze około 8 st. C) i zaprzestać podlewania. Podłoże powinno być dobrze zdrenowane, przepuszczalne, z dodatkiem piasku. Przelewanie rośliny może prowadzić do chorób grzybowych.

Rebucja - pielęgnacja

Mimo tego, że rebucja nie lubi zalewania, podczas upałów wymaga regularnego zraszania. Standardowo samo podlewanie powinno wykonywać się raz w tygodniu. W okresie wiosennym bardzo dobrze na roślinę działa wzmacnianie nawozem mineralnym przeznaczonym dla kaktusów lub nawozem organicznym. Rebucję rozmnaża się przez podział rośliny, najczęściej zabieg ten wykonuje się przy przesadzaniu.

Sukulenty w mieszkaniu – jak pielęgnować sukulenty w domowej uprawie >>>

Rebucja - zastosowanie

Rebucja to niewymagający, bardzo dekoracyjny kaktus, który podczas kwitnienia zachwyca swoją urodą. Może być ciekawą ozdobą parapetu w mieszkaniu, biurze, czy na klatce schodowej. Doskonale nadaje się do uprawy w szklarniach.

Autor: Martyna Cieślińska