Kulnik sercolistny

Globularia cordifolia
Kulnik sercolistny
fot: www.gettyimages.com zobacz galerię

Kulnik sercolistny pochodzi z gór Środkowej i Południowej Europy, także z Turcji. W naturze w naszym kraju nie występuje. Należy do rodziny babkowatych (Plantaginaceae).

Kulnik sercolistny - opis

Kulnik sercolistny to zimozielona bylina. Ma zwarty, kępiasty, z czasem płożący się pokrój. Dorasta przeważnie do 10-15 cm wysokości. Pędy kulnika są delikatne, liście zielone, małe, łopatkowatego kształtu, zaokrąglone lub wcięte na wierzchołku. Główną ozdobą rośliny są kwiaty. Kulnik kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty mają postać kulistych główek w kolorze niebieskim lub fioletowoniebieskim, są umieszczone na bezlistnych czerwonych łodyżkach, są chętnie odwiedzane przez owady. Niestety, roślina jest trująca dla ludzi.

>> Przeczytaj też: Najpopularniejsze byliny zimozielone do ogrodów

Ciekawe odmiany kulnika sercolistnego:

  • ‘Alba’ – odmiana o kwiatach białych,
  • ‘Rosea’ – odmiana o kwiatach różowych.

Kulnik sercolistny - warunki uprawy

Kulnik sercolistny bezwzględnie wymaga dużej ilości słońca - tylko wtedy będzie obficie kwitł. Podłoże powinno być żyzne, bogate w próchnicę, przewiewne, o pH obojętnym. Roślina jest mrozoodporna, jednak może zostać uszkodzona w bezśnieżne zimy. Kulnik jest odporny na suszę. Nie jest podatny na szkodniki oraz na choroby.

Kulnik sercolistny - pielęgnacja

Podczas całego okresu wegetacji warto roślinę regularnie podlewać. Kulnik lubi podłoże żyzne, wskazane jest zasilanie na wiosnę kompostem lub obornikiem. Sprawdzi się również nawożenie mineralne nawozem wieloskładnikowym.
Kulnik rozmnaża się przez sadzonki pędowe (z liśćmi) - bardzo szybko się ukorzeniają. Można rozmnażać go również przez wysiew nasion, choć ten sposób jest dość skomplikowany i raczej rzadko stosowany przy uprawie amatorskiej.

Kulnik sercolistny - zastosowanie

Kulnik sercolistny można wykorzystać w ogrodach skalnych i jako roślinę obwódkową. Szybko się rozrasta i pokrywa puste przestrzenie. Sprawdzi się przy murkach czy budynkach, ale tylko na słonecznych stanowiskach. Można uprawiać go także w pojemnikach ustawianych na balkonach bądź tarasach.

Autor: Martyna Cieślińska