Ogórecznik lekarski

Borago officinalis
Ogórecznik lekarski
fot: photos.com zobacz galerię

Ogórecznik lekarski to silnie rosnąca roślina jednoroczna, która bardzo łatwo się rozsiewa. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Należy do rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae). W Polsce jest spotykany jako dziki chwast. Uprawia się go także jako roślinę leczniczą oraz warzywo (spożywa się liście młodych roślin).

Ogórecznik lekarski opis

Ogórecznik lekarski dorasta do około 70 cm wysokości. Ma grube, puste w środku, u góry rozgałęzione łodygi, pokryte bardzo drobnymi kolcami. Liście ogórecznika lekarskiego są zielone, grube i szorstkie, o eliptycznym kształcie i lekko spiczastym zakończeniu. Kwiaty ogórecznika są duże, niebieskie (bywają białe), z białym środkiem, zebrane w okazałe baldachogrona na szczycie łodygi. Liście i kwiaty pachną i smakują jak ogórki.
Ogórecznik lekarski kwitnie od czerwca do sierpnia, jest rośliną miododajną. Z kwiatów powstają owoce – rozłupki.

>>Przeczytaj też: Zioła w ogrodzie: poradnik jak uprawiać zioła

Ogórecznik lekarski uprawa

Ogórecznik lekarski uprawia się z nasion wysiewanych bezpośrednio do gruntu pod koniec wiosny. Wschody są widoczne po kilkunastu dniach. Do uprawy ogórecznika lekarskiego należy wybrać stanowisko słoneczne. Najlepsza jest gleba lekko wilgotna, wapienna, przepuszczalna i lekka. Ogórecznik nie wymaga nawożenia i podlewania. Potrzebuje tylko odchwaszczania.
Ogórecznik lekarski można z powodzeniem uprawiać w doniczce ustawionej na okiennym parapecie bądź w skrzynce na balkonie.

Ogórecznik lekarski- właściwości i zastosowanie

Do celów leczniczych zbiera się ziele ogórecznika. Ścina się je w okresie zakwitania, a następnie suszy rozłożone cienką warstwą w zacienionym i przewiewnym miejscu. Ziele ogórecznika zawiera flawonoidy, związki śluzowe, garbniki, cholinę, kwasy organiczne, witaminę C, sole mineralne i wykazuje łagodne działanie na organizm: zwiększa dobową ilość wydalanego moczu, przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Stosuje się je w chorobach nerek, dnie moczanowej, chorobie reumatycznej i schorzeniach skórnych. Ziele ogórecznika wykazuje także słabe działanie napotne i przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne.
Z nasion ogórecznika pozyskuje się olej, używany w preparatach farmaceutycznych i produktach kosmetycznych.

>>Przeczytaj też: Ogórecznik lekarski - właściwości lecznicze i zastosowanie ogórecznika

Świeże liście ogórecznika są używane jako dodatek do sałatek, sosów, zapiekanek.
Kwiaty ogórecznika zbiera się w momencie, gdy nie są jeszcze rozwinięte do końca. Znakomicie nadają się do mrożenia i często się je w ten sposób przechowuje.

Poznaj inne zioła:

Autor: Magdalena Michalak