Krwawnik pospolity

Achillea millefolium
Krwawnik pospolity
fot: photos.com zobacz galerię

Krwawnik pospolity jest byliną z rodziny astrowatych. Występuje pospolicie w prawie całej Europie oraz częściowo w Azji oraz Ameryce. To pospolity chwast, rosnący w całej Polsce na nieużytkach, przydrożach, miedzach, pastwiskach, wzdłuż dróg, na nasypach kolejowych, polach i łąkach.

Krwawnik pospolity - opis

Krwawnik wytwarza liczne i rozbudowane korzenie w postaci kłącza (rozrastające się płytko pod powierzchnią ziemi), z którego wiosną wyrasta rozeta pierzastych liści, a potem długa prosta, wzniesiona, miękko owłosiona łodyga, dorastająca do 50–80 cm wysokości. Łodyga rozgałęzia się przy wierzchołku i zakończona jest kwiatostanami w kształcie płaskich baldachogron złożonych z pojedynczych koszyczków o barwie białej lub różowej. Krwawnik kwitnie od lipca do października.

Liście krwawnika są ciemnozielone, wąskie, podłużne, podwójnie lub potrójnie pierzaste, na łodydze rozmieszczone rzadko.

>>Przeczytaj też: Jak założyć ogródek ziołowy. Zioła w ogrodzie - poradnik

Krwawnik - uprawa

Krwawnik pospolity może rosnąć w każdej ziemi, ale najlepiej rośnie na glebach żyźniejszych, zasobnych w azot. Roślina preferuje stanowiska słoneczne i suche. Krwawnik jest całkowicie odporny na mróz. W ogrodzie za pomocą kłączy szybko się rozrasta i może zagłuszyć inne rośliny.
Krwawnik rozmnaża się przez nasiona wysiewane zaraz po ich zbiorze lub wiosną. Można też rozmnażać krwawnik wegetatywnie przez podział wiosną podziemnej części rośliny – kłącza.

Krwawnik zastosowanie

Krwawnik jest rośliną leczniczą. Surowcem zielarskim są kwiaty (kwiatostany) i ziele – surowiec zbiera się podczas kwitnienia, ścinając kilka cm nad ziemią i suszy w miejscu zacienionym i przewiewnym rozłożone cienką warstwą bądź powiązane w cienkie pęczki i zawieszone.
Krwawnik ma także zastosowanie jako roślina kosmetyczna - wyciąg z krwawnika dodawany jest do łagodzących i regenerujących maseczek, kremów i płynów do twarzy, jest też składnikiem szamponów i past do zębów.

Krwawnik zawiera garbniki, kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas izowalerianowy, glikozyd achilleinę, sole mineralne (zwłaszcza sole cynku i magnezu), cholinę, flawonoidy oraz olejek eteryczny, w skład którego wchodzą związki azulenowe.

Krwawnik działa przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, bakteriostatycznie i słabo przeciwskurczowo. Pobudza też czynności wydzielnicze przewodu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i żółci. Krwawnik stosuje się głównie w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych objawiających się brakiem apetytu, wzdęciami, kurczami jelit, niestrawnością oraz w chorobie wrzodowej. Zewnętrznie krwawnik stosuje się do łagodzenia stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, a także na rany, aby przyspieszyć ich gojenie.

Zobacz też: Krwawnik wiązówkowaty

Opracowanie: Redakcja Wymarzonyogrod.pl