Jasnota biała

Lamium album
Jasnota biała
fot: www.thinkstockphotos.com zobacz galerię

Jasnota biała, zwana także białą pokrzywą, jest rozpowszechniona w Europie, także w Polsce. Rośnie na łąkach, ugorach, w zaroślach, przy drogach, na nieużytkach. Jest traktowana jako chwast. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae).

Jasnota biała – opis

Jasnota biała jest byliną o wzniesionej, nierozgałęzionej, w przekroju czterokanciastej łodydze, dorastającej do 60 cm wysokości. Wyglądem przypomina pokrzywę, ale w przeciwieństwie do niej nie parzy. Roślina tworzy pod ziemią rozgałęzione kłącze oraz podziemne rozłogi. Postrzępione, zielone, delikatnie owłosione liście ułożone są na łodydze naprzeciwlegle. Mają jajowaty lub sercowaty kształt i grubo piłkowane brzegi. Wydzielają charakterystyczny zapach.
Kwitnienie jasnoty białej rozpoczyna się w kwietniu i trwa do września (czasem nawet do listopada). Kwiaty są drobne, dwuwargowe, wydzielają słodki zapach, wyrastają pionowo w okółkach w kątach liści. Jasnota jest rośliną miododajną. Owocem jasnoty białej jest poczwórna rozłupnia. Nasiona rozsiewane są przez mrówki

Jasnota biała – warunki uprawy

Jasnota biała najlepiej rośnie na glebach wilgotnych, żyznych, próchniczych, zasobnych w azot. Roślina lubi miejsca zacienione. Rozmnaża się ją wegetatywnie, przez podziemne rozłogi i rozgałęzione kłącza.

Jasnota biała – zastosowanie

Jasnota biała jest rośliną leczniczą, wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne, powlekające i łagodne przeciwzapalne. Stosuje się ją przy schorzeniach układu oddechowego, pokarmowego, dolegliwościach kobiecych, a także przy uszkodzeniach skóry (na przykład na trudno gojące się rany).
Do celów leczniczych zbiera się kwiaty jasnoty (zbiór od maja do jesieni, kwiaty powinny być w pełni rozwinięte). Zawiera on flawonoidy, śluz, garbniki, olejek eteryczny, związki zasadowe i sole mineralne.

Opracowanie: Redakcja serwisu