Hyzop lekarski

Hyssopus officinalis
Hyzop lekarski
fot: photos.com zobacz galerię

Hyzop lekarski to niewysoki półkrzew, dorastający do 30 cm wysokości. Roślina ta znana jest również pod nazwami: izap lekarski czy józefek. Nazwa hyzop wywodzi się z arabskiego – azzof lub hebrajskiego ezob, co oznacza „święte ziele”.

Hyzop lekarski – opis

Hyzop lekarski tworzy cienkie, wniesione łodygi. Ma drobne, wąskie, lancetowate listki. W kątach liści na szycie łodygi w lipcu i sierpniu pojawiają się drobne kwiaty koloru białego, niebieskawego lub różowawego. Hyzop jest rośliną miododajną.

Hyzop – uprawa

Ze względu na kwiaty hyzop bywa sadzony w ogrodach lub doniczkach jako roślina ozdobna i wabiąca pszczoły. Hyzop może rosnąć praktycznie na każdej ziemi ogrodowej (najlepiej o dużej zawartości wapnia), na stanowisku słonecznym. To roślina ozdobna i lecznicza. Hyzop ma też cenne właściwości smakowe – jest doskonałą przyprawą kuchenną.

Hyzop lekarski – zastosowanie

Ziele hyzopu (Herba Hyssopi) jest surowcem zielarskim – ulistnione łodygi wraz z liśćmi, które zbiera się kilka razy w roku przy słonecznej pogodzie, a następnie suszy. Z suszonego ziela hyzopu przyrządza się napar.
Hyzop lekarski zmniejsza wydzielanie potu, działa także wykrztuśnie. Wykorzystywany jest w chorobach przebiegających z gorączką i kaszlem. Poprawia również perystaltykę jelit i działa moczopędnie. Hyzop lekarski zwalnia także napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, działa miejscowo przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i rozkurczowo.