Gorczyca biała = gorczyca jasna

Sinapis alba
Gorczyca biała = gorczyca jasna
fot: photos.com zobacz galerię

Gorczyca biała to bardzo dobrze znana roślina uprawna należąca do licznej rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Uprawiana jest na  całym świecie, w Polsce przede wszystkim na dużych plantacjach towarowych. W ogrodzie sadzona jest znacznie rzadziej, głównie w ogrodach warzywnych i uprawach ekologicznych.

Gorczyca biała – opis

Gorczyca biała jest często wysiewana jako roślina na zielony nawóz, ma krótki okres wegetacji i bardzo szybko rośnie (jako nawóz zielony może być stosowana pod każdą uprawę, z wyjątkiem warzyw kapustnych). Gorczyca biała to roślina jednoroczna, dorastająca do 60 cm wysokości. Tworzy prostą, rozgałęzioną łodygę z pierzastodzielnymi liśćmi. Kwitnie na żółto od końca maja aż do sierpnia.

Gorczyca roślina uprawna

Kwiaty gorczycy są miododajne i chętnie odwiedzane przez pszczoły. Owocem są pękające łuszczyny z błoniastą przegrodą, do której po obu stronach przymocowane są nasiona. Gorczyce bardzo łatwo się rozsiewają i szybko rozrastają w warzywniku. Nasiona gorczycy są często wykorzystywane jako przyprawa do produkcji musztardy i pieprzu ziołowego, marynat oraz jako surowiec leczniczy.

Gorczyca biała – uprawa

Gorczycę białą z powodzeniem można uprawiać w ogródku warzywnym lub ziołowym, jednak ze względu na jej rozmiary konieczne jest zabezpieczenie dla rośliny odpowiednio dużo miejsca do wzrostu. Siew gorczycy można zacząć już wczesną wiosną lub w dowolnym terminie w sezonie (jeśli będzie wykorzystywana na zielony nawóz). Podczas wschodów dobrze znosi nawet silniejsze przymrozki (do -6 st.C), a w okresie kwitnienia przymrozki do -2 st.C. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu na każdej glebie ogrodowej (poza glebą kwaśną i podmokłą). Gorczyca nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych i nawożenia. Jest jednak dość wrażliwa na suszę zwłaszcza w okresie kwitnienia i dojrzewania nasion.

Autor: Paweł Romanowski