Czosnek czarny

Allium nigrum
Czosnek czarny
fot: www.thinkstockphotos.com zobacz galerię

Czosnek czarny to roślina wieloletnia należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Jest znana i ceniona na Bliskim Wschodzie. W Polsce czosnek czarny wciąż należy do mało znanych gatunków. Czosnek czarny dorasta do 60 cm wysokości. Ma równowąskie liście i białe kwiaty zebrane w baldachy. Kwitnie najczęściej od maja do czerwca.

Czosnek czarny preferuje miejsca słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru. Lubi gleby żyzne, zasobne w składniki pokarmowe, umiarkowanie wilgotne. Nie lubi podłoży skrajnie suchych oraz podmokłych. Roślina może wymagać okrywania. Czosnek czarny sadzi się we wrześniu lub październiku. Rośnie szybko. W czasie sezonu warto roślinę sporadycznie podlewać i nawozić (2-3-krotnie – nawozami wieloskładnikowymi). Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest spulchnianie gleby oraz odchwaszczanie. Można go uprawiać na jednym stanowisku przez 2-3 lata, potem zaleca się zastosować zmianowanie. Pędy kwiatostanowe powinno się ścinać, aby nie osłabiały rośliny.

Czosnek czarny uprawia się głównie jako roślinę przyprawową i leczniczą. Jest dobrym dodatkiem do potraw. Nadaje mocnego smaku przyprawianym daniom. Działa antybakteryjnie, odkażająco i przeciwgrzybowo. Sadzony w różnych miejscach w ogrodzie może pozytywnie wpływać wzrost oraz zdrowotność innych gatunków. Odstrasza krety. Bywa mylony z czosnkiem czarnym sfermentowanym. Ten drugi to tradycyjny gatunek, którego ząbki pod wpływem procesów chemicznych i termicznych ulegają zaczernieniu.