Bylica estragon = Estragon

Artemisia dracunculus
Bylica estragon = Estragon
fot: photos.com zobacz galerię

Estragon (prawidłowa nazwa: bylica estragon) wytwarza proste i słabo rozgałęzione łodygi, szybko się rozrasta, osiągając około metra wysokości. Jego kłącze w miarę wzrostu drewnieje. Liście estragonu są zielone i mają lancetowaty kształt

Estragon kwitnie od sierpnia do późnej jesieni. Niepozorne, zielonkawożółte kwiaty są zebrane w kwiatostany – koszyczki.

Estragon roślina przyprawowa

Estragon to wieloletnia roślina lecznicza i przyprawowa o ostrym, gorzkawym i korzennym smaku, stosowana do przyprawiania mięs (na przykład cielęciny i drobiu), ryb, sosów, zup, kwaszenia ogórków oraz do przygotowywania octu ziołowego.

Jako przyprawę i surowiec zielarski pozyskuje się młode, ulistnione pędy estragonu – ziele estragonu, które zbiera się latem: od lipca do sierpnia. Ziele estragonu można spożywać w stanie świeżym bądź suszonym.

Estragon właściwości

Estragon ma także właściwości lecznicze: pobudza apetyt i ułatwia trawienie (zwiększając wydzielanie soków trawiennych), pobudza wytwarzanie żółci, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa też moczopędnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo.
Estragon zawiera dużo witaminy C i A.

>>Przeczytaj też: Balkon i parapet w domu to dobre miejsca do uprawy ziół

 

Estragon uprawa

 

Estragon najlepiej uprawiać na stanowisku słonecznym i ciepłym– wtedy jego smak jest najbardziej wyrazisty. Najlepsza do uprawy estragonu jest gleba żyzna, piaszczysto-gliniasta i wilgotna, o odczynie obojętnym lub zasadowym. Estragon rosnący w gruncie w ogrodzie podczas sezonu należy podlewać zawsze wtedy, gdy podłoże jest suche. Ziemię wokół rośliny należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać.

>>Przeczytaj też: Zioła w ogrodzie: ESTRAGON. Uprawa estragonu w ogrodzie

Estragon rozmnaża się przez podział starszych, rozrośniętych egzemplarzy lub przez sadzonki sadzone do gruntu na początku kwietnia. W mroźne zimy warto roślinę okryć, na przykład słomą.

Poznaj inne zioła:

Autor: Magdalena Michalak