Seler zwyczajny - Apium graveolens

2022-04-29 21:44

Seler zwyczajny to popularne warzywo uprawiane w ogrodach przydomowych. Jadalny jest spichrzowy, bulwiasty korzeń selera oraz nać (pierzaste liście, z ząbkowanymi krawędziami wyrastające na długich, nagich łodygach).

Seler zwyczajny
Autor: Gettyimages Seler zwyczajny

Seler najlepiej rośnie na glebach niezbyt ciężkich, żyznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego, bogatych w próchnicę. Nie powinno się go uprawiać na glebach podmokłych, zakwaszonych lub ze zbyt dużą zawartością wapnia. Seler najlepiej uprawiać w miejscach nasłonecznionych.Na glebach uboższych seler uprawia się w pierwszym roku po oborniku, natomiast na glebach zasobniejszych – w drugim roku po oborniku. Nie należy uprawiać selera w tym samym miejscu po sobie oraz po następujących warzywach: pietruszka, marchew, cebula, por, koper.

Seler korzeniowy uprawia się z rozsady. Najlepiej kupić gotową rozsadę dobrej jakości. Rośliny sadzi się do gruntu, gdy temperatura na zewnątrz utrzymuje się powyżej 12 st. C - najlepiej sadzić po 15 maja. Rozsadę sadzi się w rozstawie 40 x 40 cm (gdy jest uprawiany razem z przedplonem) lub 30 x 20 cm (gdy uprawiany jest bez przedplonu).Seler ma wysokie potrzeby wodne. Gdy jest sucho należy co kilka dni podlewać rośliny, a w okresie wzrostu i rozwoju korzenia (sierpień-wrzesień) konieczne jest codziennie nawadnianie. Podczas wzrostu należy odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół roślin.W miarę wzrostu selera można obrywać i użytkować jego liście oraz młode korzenie. Nie należy obrywać zbyt dużo liści z jednej rośliny, ponieważ spowoduje to, że korzeń będzie mniejszy. Seler zawiera witaminy A, B1, B2, B6, PP, E i C oraz aminokwasy.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Zimozielone Nie
Kategoria Warzywa
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?