Rzepa

Brassica rapa subsp. rapa
Rzepa
fot: photos.com zobacz galerię

Rzepa to podgatunek kapusty właściwej, należy do rodziny kapustowatych. Rzepa nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Rzepa to warzywo: jadalny jest korzeń (można go spożywać na surowo bądź gotowany) i młode liście. Rzepa zawiera sole mineralne (magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor, potas, jod), witaminy: C, B1, B2 i B6 oraz prowitaminę A. Warzywo to działa żółciopędnie, przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, łagodzi suchy kaszel, działa wspomagająco przy przeziębieniach, jest moczopędne. Rzepa wykazuje także wzmacniające działanie na włosy.

 

Uprawa rzepy

 

Rzepę należy uprawiać na stanowisku słonecznym, ale także półcienistym. Najlepsze podłoże do uprawy rzepy to gleby piaszczysto-gliniaste lub gliniasto-piaszczyste, żyzne, niezakwaszone, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Rzepa nie lubi suchego podłoża, dlatego podczas wzrostu, gdy jest mało opadów, rzepę należy podlewać.
Rzepę uprawia się z nasion wysiewanych bezpośrednio do gruntu od kwietnia do sierpnia, w rzędy co 20 cm na głębokość 1–2 cm. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2–3 stopni Celsjusza. Po wzejściu roślin, siewki należy przerwać, pozostawiając rośliny w rzędzie co 8–10 cm. Podczas wzrostu rzepę zasila się nawozami organicznymi: kompostem i obornikiem.
Rzepę uprawia się najczęściej w trzecim roku po oborniku. Nie należy jej uprawiać na tym samym miejscu po sobie i po innych roślinach kapustnych.
Rzepę zbiera się po około ośmiu tygodniach od wysiewu nasion. Można ją przechowywać w chłodnym pomieszczeniu zadołowaną w piasku.

>>Przeczytaj też: RZEPA - zdrowe warzywo. Jak uprawiać rzepę w ogrodzie. Uprawa rzepy

Autor: Magdalena Michalak