Rabarbar ogrodowy = rzewień ogrodowy

Rheum rhaponticum
Rabarbar ogrodowy = rzewień ogrodowy
fot: photos.com zobacz galerię

Rabarbar ogrodowy (syn. rabarbar zwyczajny, rzewień zwyczajny) to roślina wieloletnia, której część podziemna zimuje w gruncie. Część nadziemna na zimę zamiera, wiosną roślina wypuszcza nowe liście. Rabarbar jest odporny na mróz, z powodzeniem zimuje w naszym klimacie. Pędy nadziemne rabarbaru dorastają do 1,5 m wysokości. Jadalne są ogonki liściowe rabarbaru, które przybierają czerwone zabarwienie i mają kwaśny smak.

Rabarbar - uprawa

Rabarbar ogrodowy należy sadzić na stanowisku słonecznym (tutaj rośnie lepiej i daje większy plon) lub półcienistym. Najlepsza dla rabarbaru jest gleba wapienna, żyzna i wilgotna, natomiast roślina źle rośnie na glebach piaszczystych i podmokłych.

>>Przeczytaj też: Jak uprawiać rabarbar?
Rabarbar jest wrażliwy na niedobór wody, szczególnie w okresie wytwarzania pąków liściowych i wzrostu liści. Przy niedoborze wody plon jest niższy, a ogonki liściowe gorszej jakości. Rabarbar nawozi się jesienią nawozem organicznym: kompostem bądź obornikiem, a wiosną nawozami mineralnymi. Dodatkowo w okresie zbiorów stosuje się nawożenie pogłówne azotem. W sezonie rabarbar należy systematycznie odchwaszczać. Rabarbar kwitnie w maju – pędy kwiatostanowe należy jednak usuwać, ponieważ ich rozwój osłabia roślinę i uniemożliwia wykształcanie paków liściowych.

Rzewień - rozmnażanie

Najlepiej rozmnażać rabarbar przez podział w marcu rozrośniętych karp korzeniowych. Każda sadzonka powinna mieć kilka korzeni oraz minimum jeden pąk. Sadzonki rabarbaru Sadzonki umieszcza się tak, aby pąki znajdowały się około 2 cm od powierzchni gruntu. Rabarbar najlepiej sadzić do gruntu jesienią – na przełomie września i października, ale możliwy jest też wiosenny termin sadzenia (w marcu).

>>Przeczytaj też: Pielęgnacja sadzonek rabarbaru

Rabarbar - zbiór ogonków

 

Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do lipca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Ogonki zbiera się wyłamując je nisko nad ziemią. Zbiera się ogonki, które osiągnęły minimum 20 cm długości. Zbiera się nie więcej niż 1/3 liści z rośliny.
Rabarbar zawiera dużo witaminy C oraz soli mineralnych, zebrane ogonki liściowe nadają się na przetwory – można z nich robić kompoty, soki, wina bądź dodawać do ciast. Korzeń rabarbaru wykorzystuje się do produkcji leków.

Autor: Magdalena Michalak