Por

Allium porrum
Por
fot: photos.com zobacz galerię

Por to popularne warzywo cebulowe, używane jako jarzyna lub przyprawa. Por jest rośliną dwuletnią, ale jest uprawiany jako roślina jednoroczna. W pierwszym roku uprawy tworzy cebulę i liście (obie części są jadalne), natomiast w drugim roku na długim (do 200 cm) pędzie kwiatostanowym rozwija się baldachowaty kwiatostan, złożony z kwiatów o kolorze różowawym lub białozielonkawym. Po przekwitnięciu i wytworzeniu nasion, roślina najczęściej zamiera. Por, w przeciwieństwie do cebuli, ma rozbudowany system korzeniowy.

>>Przeczytaj też: Ogród warzywny. Zasady dobrego zaplanowania warzywnika

Pory - uprawa

Por najlepiej rośnie na glebach gliniasto-piaszczystych, żyznych, zasobnych w próchnicę, o pH od 5,8 do 6,5. Roślina musi mieć dobre zaopatrzenie w wodę. Stanowisko do uprawy pora powinno być słoneczne. Zazwyczaj uprawia się go w drugim roku po zastosowaniu obornika. Pora nie należy uprawiać na tym samym miejscu po sobie oraz po innych warzywach cebulowych.
Por uprawia się z rozsady bądź z nasion wysiewanych w inspekcie w marcu lub wprost do gruntu w kwietniu. Po wzejściu siewek przerywamy je po raz pierwszy pozostawiając między roślinami odstępy około 5 cm, a po około 2 tygodniach przerywamy ponownie pozostawiając odległość około 15 cm. Przy uprawie z rozsady sadzi się ją na zagonach pod koniec maja w rozstawie 30 x 15 cm.
Podczas wzrostu glebę na grządce należy spulchniać, odchwaszczać i podlewać. W lipcu należy łodygę pora osypać ziemią od powierzchni gruntu do nasady liści.

Pory - warzywa, które można zbierać zimą

Pory dojrzewają od sierpnia do września, ale pełną dojrzałość osiągają późną jesienią. Odmiany wczesne zbiera się pod koniec września, odmiany średniowczesne oraz późne zbiera się zimą bądź  na wiosnę przyszłego roku (te odmiany są odporne na niską temperaturę i można pozostawić w gruncie na zimę, trzeba tylko okryć zagony). Ponieważ zimą gleba w ogrodzie często zamarza i zbiór w tym okresie jest utrudniony, można rośliny wykopać jesienią i zadołować w piasku w chłodnym pomieszczeniu.

>>Przeczytaj też: Por, jarmuż, pietruszka, brukselka: zimowy zbiór warzyw z ogrodu warzywnego

 

Autor: Magdalena Michalak