Pietruszka naciowa

Petroselinum crispum subsp. crispum
Pietruszka naciowa
fot: www.thinkstockphotos.com zobacz galerię

Pietruszka naciowa należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). To warzywo liściowe, wytwarzające gęstą rozetę kędzierzawych (lub gładkich), aromatycznych liści. W przeciwieństwie do pietruszki zwyczajnej nie wytwarza białego korzenia spichrzowego, lecz liczne, cienkie korzenie wiązkowe.
Pietruszka naciowa zakwita w drugim roku uprawy. Kwiaty są niepozorne, zielonożółte. Nie powinno się dopuszczać do kwitnienia pietruszki naciowej – to wpływa niekorzystnie na jakość spożywanych liści.

Pietruszka naciowa najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, ale radzi sobie dobrze także w lekkim półcieniu. Optymalne dla pietruszki naciowej są gleby żyzne, przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe. Warzywo nie lubi podłoży piaszczystych i gliniastych.
Pietruszkę naciową powinno się wysiewać od marca do kwietnia. Nasiona można wcześniej moczyć przez dobę w letniej wodzie – to przyśpieszy wschody. W pierwszych tygodniach po siewie stanowisko warto ocieplać, np. białą włókniną. Roślina wytrzymuje mrozy do -8 stopni C. Podłoże przed siewem można wzbogacić przefermentowanym obornikiem lub innym nawozem organicznym. Dobrze rezultaty uzyskuje się uprawiając warzywo na grządce podwyższonej.
Pietruszka naciowa nadaje się także do uprawy pojemnikowej. Ważne zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie, spulchnianie gleby.

Pietruszka naciowa to przede wszystkim roślina jadalna uprawiana na parapetach i w warzywniku. Warzywo może jednakże pełnić także funkcję ozdobną. Dobrze komponuje się je w rabatach mieszanych z bylinami i innymi roślinami jadalnymi (burak ćwikłowy, mięta, marchew, itp.).

Autor: Michał Mazik