Kapusta głowiasta czerwona

Brassica oleracea var. capitata f. rubra
Kapusta głowiasta czerwona
fot: www.thinkstockphotos.com zobacz galerię

Kapusta czerwona to jedna z form kapusty głowiastej, popularnie uprawiane niskokaloryczne warzywo.

Kapusta czerwona właściwości

Kapusta czerwona zawiera wiele cennych  składników odżywczych, m.in. witaminy (A, E, z grupy B, C), mikro- i makroelementy (sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo), flawonoidy. Swój fioletowoczerwony kolor kapusta czerwona zawdzięcza przede wszystkim antocyjanom czyli przeciwutleniaczom, które wykazują właściwości przeciwzapalne, ochronne oraz antynowotworowe. Sok czerwonej kapusty, podobnie jak kapusty białej, wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi obrzęki i potłuczenia, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz działa leczniczo przy owrzodzeniach układu pokarmowego.

 

Kapusta czerwona uprawa

 

Kapusta czerwona wymaga gleby żyznej, niezbyt ciężkiej, ale która zatrzymuje wilgoć, o pH 6,0-7,5. Kapustę czerwoną można uprawiać jako plon główny bądź jako poplon. Nie należy jej sadzić w tym samym miejscu po innych warzywach kapustnych oraz warzywach rzepowatych. Po sobie może być uprawiana nie częściej niż co 4 lata. Po kapuście można uprawiać jako poplon burak ćwikłowy, szpinak, sałaty.

>>Przeczytaj też: Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie

Kapusta czerwona jest najczęściej uprawiana z rozsady. Do przygotowania rozsady nasiona odmian wczesnych wysiewa się w połowie lutego, a odmian średnio późnych i późnych pod koniec kwietnia. Rozsadę sadzi się w rozstawie 50x40 cm. Można też kupić rozsadę gotową.
Podczas wzrostu kapustę należy podlewać i nawozić (2–3 razy co około trzy tygodnie, a odmiany późne 4 razy). Ziemię na grządkach z kapustą należy co jakiś czas nieco spulchnić i systematycznie usuwać chwasty.
Główki kapusty czerwonej zbiera się w momencie, gdy osiągną wielkość charakterystyczną dla odmiany. Odmiany późne zbiera się w październiku–listopadzie, przed nadejściem mrozów (kapusta czerwona znosi przymrozki do –5 stopni C).

Poznaj inne kapusty:

 

Autor: Magdalena Michalak