Kapusta głowiasta biała - Brassica oleracea var. capitata f. alba

2022-04-11 14:34

Kapusta głowiasta biała to popularne warzywo z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), odmiana kapusty warzywnej. Występuje tylko w uprawie.

Spis treści

  1. Kapusta głowiasta
  2. Kapusta biała rozsada

Kapusta to roślina dwuletnia: w pierwszym roku tworzy zwartą głowę złożoną ze skróconej łodygi (tzw. głąba) i ściśle do siebie przylegających liści. Jadalna jest cała głowa. W drugim roku uprawy kapusta zakwita. Kwiaty są zebrane w groniaste kwiatostany. Po zapłodnieniu kwiatów tworzą się owoce – łuszczyny. Odmiany wczesne kapusty białej tworzą głowy mniejsze główki i bardziej luźne, natomiast odmiany późne - głowy większe i bardziej zbite.

Kapusta głowiasta

Kapusta biała potrzebuje gleb niezbyt ciężkich, bogatych w składniki mineralne, niezakwaszonych. Wymaga też dobrego zaopatrzenia w wodę. Nie wolno uprawiać kapusty w jednym miejscu po sobie częściej niż co 4 lata. Najlepiej udaje się uprawiana rok po warzywach strączkowych: grochu lub fasoli. Kapustę uprawia się w pierwszym roku po jesiennym nawożeniu obornikiem.Kapusta ma niewielkie wymagania cieplne. Jej nasiona kiełkują już w temperaturze 5-10 st. C, w takiej też temperaturze dobrze rozwija się rozsada kapusty.Kapustę białą uprawia się jako plon główny bądź poplon (sadzony po wszystkich warzywach z wyjątkiem warzyw kapustnych i rzepowatych).

Kapusta biała rozsada

Kapustę uprawia się z rozsady, którą można kupić gotową albo przygotować samodzielnie (od wysiewu nasion do sadzenia rozsady upływa 6-8 tygodni, rozsadę odmian wczesnych przygotowuje się w inspekcie, a odmian późnych na rozsadniku). Rozsadę sadzi się na grządki w zależności od odmiany: odmiany wczesne w kwietniu, odmiany średnio wczesne od końca kwietnia do połowy maja, a odmiany późne od początku do końca czerwca.Podczas wzrostu kapustę należy podlewać i nawozić (2-3 razy co około trzy tygodnie, a odmiany późne 4 razy). Ziemię na grządkach należy co jakiś czas nieco spulchnić. Trzeba też usuwać chwasty.Kapustę zbieramy gdy głowy osiągną wielkość właściwą odmianie. Odmiany wczesne zbiera się od początku czerwca do połowy lipca, odmiany średnio wczesne od końca lipca do września, a odmiany późne najwcześniej przed końcem października (mogą pozostać w gruncie do pierwszych przymrozków).

Poznaj inne kapusty:

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Kategoria Warzywa
Podlewanie dużo
Barwa liści/igieł zielona