Kalarepa

Brassica oleracea var. gongylodes
Kalarepa
fot: photos.com zobacz galerię

Kalarepa warzywo

Kalarepa jest odmianą kapusty. Kalarepa to roślina dwuletnia. Jadalną częścią rośliny jest łodyga, która ma łagodny, charakterystyczny smak. Kalarepa zawiera witaminy C, A, E, B, K, ma duże wartości odżywcze i smakowe, liście rośliny są bogate w sole mineralne i witaminy.

Inne kapusty:

Kalarepa uprawa

Kalarepa jest uprawiana z rozsady – wskazany jest wysiew w szklarni już w drugiej połowie lutego, rozsadę sadzi się do gruntu w drugiej połowie kwietnia. Rozsadę kalarepy sadzi się ją płytko.
Kalarepa preferuje stanowiska słoneczne. Idealna temperatura wzrostu dla kalarepy to 12–18 st.C. Pierwsze zbiory: pod koniec maja.

>>Przeczytaj też: Uprawa kalarepy w ogrodzie. KALAREPA w przydomowym ogrodzie warzywnym

Odmiany kalarepy

  • ‘Gabi’ – odmiana wczesna, polecana do uprawy wiosennej i jesiennej pod osłonami. Najlepiej spożywać ją bezpośrednio po zbiorze. Okres wegetacji wynosi 40 dni. Skórka gładka i delikatna.
  • ‘Wiedeńska Biała’ – odmiana wczesna, o jasnozielonych, soczystych zgrubieniach. Bogata w witaminę C, wapń i żelazo. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia tuż po zbiorze. Wysiew w lutym i marcu, zbiór od czerwca do września.
  • ‘Delikates Biała’ – odmiana średnio wczesna. Zbiór w lecie lub na jesień. Miąższ bardzo smaczny i soczysty, Szybko dojrzewająca. Gotowa do spożycia po 35–45 dniach od wysadzenia w pole. Preferuje ziemie żyzną i próchniczą.
  • ‘Alka’ – odmiana średnio późna, o charakterystycznej ciemnofioletowej barwie, miąższ soczysty, kruchy, późno drewniejący. Doskonała na mrożonki. Dobrze przechowuje się ją aż do późnej zimy. Wysiew od maja do czerwca, sadzenie od czerwca do lipca. Zbiór: we wrześniu i październiku.
>>Przeczytaj też: Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie

 

Autor: Agata Krzepińska