Kalafior

Brassica cretica subsp. botrytis
Kalafior
fot: photos.com zobacz galerię

Jadalna część kalafiora – kwiat

Kalafior to popularne i cenne warzywo. Części jadalne warzyw kalafiora są nierozwinięte pąki kwiatowe i ich szypułki, które tworzą tzw. różę. Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera sole mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk), karoteny, witaminy (przede wszystkim C, ale też K, B1, B2, B6), kwasy organiczne. Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior zawiera także związki siarkowe.

Kalafior – uprawa

Kalafiory najlepiej rosną na stanowisku słonecznym. Uprawa kalafiorów udaje się tylko na glebach zasobnych – bogatych w próchnicę i w związki mineralne (szczególnie w wapń). Nie należy uprawiać kalafiora na glebach piaszczystych. Ziemia pod kalafiory musi dobrze zatrzymywać wodę (kalafior ma płytki system korzeniowy). Kalafior ma duże potrzeby nawozowe, dlatego jesienią poprzedniego roku przed uprawą kalafiora, należy grządkę zasilić obornikiem albo kompostem. Grządki z kalafiorami należy systematycznie odchwaszczać i podlewać.

Kalafior – sadzenie

Kalafior uprawia się z rozsady – można ja kupić gotową bądź przygotować samodzielnie wysiewając nasiona. Odmiany wczesne kalafiora wysiewa się do skrzynek w lutym, odmiany średnie w marcu, natomiast późne siejemy na rozsadniku w czerwcu. Rozsadę odmian wczesnych sadzi się do gruntu w połowie kwietnia, a odmian średnich i późnych w lipcu. Sadzonki sadzi się na miejsce stałe w rozstawie 40–50 cm. Przy sadzeniu bardzo ważne, aby nie uszkodzić korzeni, bowiem wtedy róża kalafiora nie wykształci się prawidłowo.
Po wytworzeniu róży należy 2–3 górne liście załamać i przykryć ją, dzięki temu zabiegowi róża pozostanie ładnie wybielona.

Kalafior ozdobny i do jedzenia

Kalafiory zbiera się, gdy róże są duże i dorodne, ale zbiór należy zakończyć przed przymrozkami, nawet gdy róże nie wykształca się w pełni, bo pod wpływem mrozu zżółkną lub przemarzną.

Autor: Magdalena Michalak
Opracowanie: Opracowanie: redakcja serwisu