Groch zwyczajny

Pisum sativum
Groch zwyczajny
fot: photos.com zobacz galerię

Groch jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych (Fabaceae).
Występują odmiany zarówno płożące, jak i pnące, osiągające w sprzyjających warunkach do 2 m wysokości. Łodyga grochu jest słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniała. Liście są trójlistkowe, w zależności od odmiany jasno- lub ciemnozielone.

Białe kwiaty grochu zebrane są w grona po kilka sztuk, wyrastają z kątów liści po 40–60 dniach od siewu. Owocem są strąki o kształcie podłużnej torebki, zawierające kilka niedużych nasion.

Groch najlepiej rośnie w lekko kwaśnej i dobrze nawodnionej glebie. Nie toleruje ostrego słońca. Aby uniknąć chorób, w tym samym miejscu groch można uprawiać nie częściej niż co 5 lat.

Groch rozmnaża się przez nasiona, które można wysiewać, gdy temperatura gruntu osiągnęła 10 st. C. Rośliny rosną najlepiej w temperaturze 13–18 st. C.
Roślina uprawna: uprawiany dla celów spożywczych i na paszę dla zwierząt.

Opracowanie: Redakcja Wymarzonyogrod.pl