Fasola szparagowa

Phaseolus vulgaris
Fasola szparagowa
fot: photos.com zobacz galerię

Fasola szparagowa to fasola zwyczajna uprawiana na zielone bądź żółte strąki. To warzywo strączkowe zawiera cenne składniki mineralne: wapń, potas, mangan i fosfor, a także witaminy i błonnik pokarmowy. Odmiany o zielonych strąkach mają dużo β-karotenu (prowitaminy A) i witamin C i K.
Fasola szparagowa
jest warzywem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny. Odmiany fasoli zwyczajnej dzielimy na tyczne oraz karłowe. Odmiany tyczne fasoli szparagowej dorastają nawet do 3 m wysokości i trzeba je uprawiać przy podporach, po których będą się wspinać. Okres wegetacji wynosi 70–100 dni. Odmiany karłowe mają krótszy okres wegetacji (60–90 dni) i nie wymagają podpór.

Fasola szparagowa - wymagania, pielęgnacja, zbiory

Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca sę dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę sieje się w pierwszym lub drugim roku po zastosowaniu obornika lub kompostu.

Fasola szparagowa to warzywo ciepłolubne, optymalna temperatura do skiełkowania nasion to 15–18 st.C, a podczas uprawy powinna wynosić 20–25 st.C; fasola nie lubi przymrozków. Fasolę szparagową wysiewa się wprost do gruntu od końca maja i w czerwcu, do ciepłej i wilgotnej ziemi w rzędy co 40–45 cm, a w rzędzie gniazdowo po 3–5 nasion co 8–10 cm. Aby zbierać plony dłuższy czas, warto wysiewać fasolkę szparagową kilkakrotnie w odstępach co około 10 dni.

Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi. Do momentu zakrycia międzyrzędzi przez rozrastające się rośliny fasoli niezbędne jest także odchwaszczanie.
Strąki fasoli szparagowej wysianej na początku czerwca zbiera się w pierwszej lub drugiej dekadzie sierpnia, a wysianej pod koniec czerwca – na początku września. Strąki zbiera się sukcesywnie co kilka dni.

Autor: Magdalena Michalak