Chrzan pospolity

Armoracia rusticana
Chrzan pospolity
fot: photos.com zobacz galerię

Chrzan pospolity to bylina z rodziny kapustowatych, pospolicie występująca w całej Polsce, często traktowana jako chwast.

Chrzan pospolity - roślina przyprawowa

Chrzan pospolity jest powszechnie używany jako roślina przyprawowa. Zawiera bardzo dużo witaminy C, witaminy P oraz soli mineralnych. Ostry smak chrzanu nadają mu związki siarki. Chrzan pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i ułatwia trawienie, dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do tłustych i ciężkostrawnych dań mięsnych.
Główną częścią rośliny są widoczne nad ziemią duże, zielone liście o lekko ząbkowanych krawędziach, ale chrzan uprawia się przede wszystkim dla białych, grubych, palowych korzeni.

 

Chrzan uprawa

 

Chrzan pospolity rozmnaża się przez sadzonki korzeniowe pobrane z korzeni bocznych pociętych na odcinki długości około 20 cm. Sadzonki sadzi się wiosną lub jesienią w rzędy co 60 cm, umieszczając sadzonki korzeniowe ukośnie na taką głębokość, by górny czubek korzeni był około 3 cm pod powierzchnią ziemi.
Do uprawy chrzanu najlepsze są gleby głęboko uprawiane, spulchnione i zasobne w próchnicę, piaszczyste lub piaszczysto-gliniaste. Chrzan nie udaje się natomiast na glebach podmokłych i nieprzepuszczalnych. Stanowisko do uprawy chrzanu powinno być umiarkowanie wilgotne i zacienione. Korzenie chrzanu uprawianego na silnie nasłonecznionych stanowiskach mogą mieć żółte plamy. Brak wody może wpłynąć niekorzystnie na korzenie.
Chrzan rozrasta się bardzo szybko i dobrze zimuje w gruncie.

>>Przeczytaj też: Uprawa chrzanu w ogrodzie. CHRZAN pospolity w przydomowym ogrodzie warzywnym

Jak sadzić chrzan

Sadzonki chrzanu sadzi się wiosną lub jesienią w rzędy co 60 cm, umieszczając sadzonki korzeniowe ukośnie na taką głębokość, by górny czubek korzeni był około 3 cm pod powierzchnią ziemi.

Najlepszy aromat mają liście zerwane wiosną i wczesnym latem. Korzenie zbiera się jesienią, kiedy liście chrzanu zaczynają żółknąć. Do spożycia najlepsze są korzenie roślin młodych, starsze często są zdrewniałe. W sezonie chrzan należy odchwaszczać i podlewać.

Autor: Magdalena Michalak