Brokuł

Brassica oleracea var. botrytis italica
Brokuł
fot: photos.com zobacz galerię

Brokuł to warzywo podobne do kalafiora, od którego różni się silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i kolorem róży, która ma barwę zieloną bądź fioletową. Jadalna u brokuła jest zarówno róża główna, jak i róże boczne (wyrastające na bocznych pędach) oraz gruba, mięsista łodyga.
Brokuł to roślina jednoroczna. Jest smacznym i zdrowym i popularnym warzywem. Stanowisko do uprawy brokuła powinno być słoneczne, osłonięte od wiatru. Ziemia do uprawy brokuła powinna być żyzna, próchniczna, o pH 6,5-7. Brokuły nie lubią suszy, zawsze gdy długo nie padają deszcze i podłoże jest przesuszone, roślinę należy podlać.
Brokuły mają duże wymagania pokarmowe i dlatego dobrze uprawiać je w pierwszym roku po oborniku lub po zastosowaniu kompostu. Przed sadzeniem rozsady brokuła trzeba też zastosować nawozy mineralne. Brokuły można uprawiać w terminie wiosennym (jako przedplon), letnim bądź jesiennym (jako poplon). Nie należy uprawiać go na tym samym miejscu po innych warzywach kapustnych. Brokuły najczęściej uprawia się z rozsady, którą sadzi się do gruntu od marca do czerwca, w rozstawie 50 x 40 cm.
Brokuły zbiera się po około dziesięciu tygodniach od posadzenia. Róże należy zbierać przed kwitnieniem. Jesienią brokuły trzeba zebrać zanim zaczną się przymrozki, które powodują sczernienie i zmarznięcie warzywa.
Brokuły to warzywo cenne dla zdrowia. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, B1, B2, PP, a także sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez , potas). Poza tym brokuły zawierają beta-karoten. Podaje się, że brokuły maja właściwości antyrakowe.

Autor: Magdalena Michalak