Cyklantera stopowa

Cyclanthera pedata
Cyklantera stopowa
fot: www.gettyimages.com zobacz galerię

Cyklantera stopowa, znana też pod nazwą caigua, achocha lub dziki ogórek, pochodzi z Ameryki Południowej, z Peru. Popularna jest w południowo-wschodniej Azji. W Polsce mało znana, można ją spotkać raczej tylko w ogrodach kolekcjonerskich, choć z powodzeniem można uprawiać ją na terenie naszego kraju. Należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae).

Cyklantera stopowa - opis

Cyklantera stopowa zaliczana jest do pnączy. Ma płożący, rozłożysty pokrój, pędy osiągają od 3 do 5 m długości. Łodyga może być naga lub owłosiona. Roślina tworzy wąsy czepne oraz bardzo cienkie korzenie. Liście cyklantery są dość duże, klapowane, lekko lancetowate lub okrągłe. Liście mogą być 3-9-klapowe, dłoniasto złożone, w kolorze zielonym, owłosione, o piłkowanych brzegach.

Cyklantera kwitnie w lipcu lub sierpniu - w zależności od terminu wysiewu oraz warunków pogodowych. Na jednej roślinie znajdują się kwiaty męskie i żeńskie. Te męskie zebrane są w grona bądź wąskie wiechy. Kwiaty żeńskie są dzwonkowate, żółte lub pomarańczowe.
We wrześniu na roślinie pojawiają się owoce - mięsiste jagody, które mają jajowaty, lekko nerkowaty kształt i są przeważnie pokryte kolcami w kolorze zielonym lub żółtozielonym. Wewnątrz nich znajdują się czarne nasiona: owalne i spłaszczone, otoczone białym miąższem (watą). Owoce cyklantery są jadalne. W Ameryce wykorzystuje się je nie tylko w gastronomii, ale i w medycynie. Są mało kaloryczne, zawierają dużo substancji czynnych odpowiedzialnych za utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi oraz poziomu cukru.

>>Przeczytaj też: Uprawa ogórków w ogrodzie. OGÓRKI w przydomowym ogrodzie warzywnym

Cyklantera stopowa - warunki uprawy i pielęgnacja

Uprawa cyklantery jest podobna do uprawy ogórka. Roślina lubi miejsca słoneczne i lekko półcieniste oraz zaciszne. Im mniej słońca tym mniej kwiatów. Podłoże powinno być umiarkowanie żyzne, przewiewne. Roślina jest wrażliwa na przymrozki, dlatego lepiej siać lub wysadzać ją do gruntu po wiosennych przymrozkach.

Cyklanterę stopową dobrze jest regularnie podlewać, zwłaszcza w okresie kwitnienia i owocowania, bowiem wtedy ma duże zapotrzebowanie na wodę. Roślina lubi nawożenie organiczne - zastosowane raz na jakiś czas kompostowanie wpłynie bardzo pozytywnie na plonowanie. Rozmnaża się ją z nasion. Zdecydowanie lepiej rośnie, gdy jest uprawiana z rozsady.

>>Zobacz też: Pomysł na ozdobny warzywnik w ogrodzie: kwiaty i warzywa obok siebie

Cyklantera stopowa - zastosowanie

Cyklantera stopowa sprawdza się jako uzupełnienie rabaty warzywnej, jednak równie dobrze prezentuje się jako roślina okrywowa, zwłaszcza gdy chcemy szybko zakryć mało atrakcyjne miejsce. Zapewniając jej podpory możemy ją również prowadzić jako roślinę pnącą - na altance czy po ścianie z kratką.
Cyklanterę można wykorzystywać w gastronomii, podobnie jak paprykę, nadziewając np. mięsem czy serami. Pamiętajmy o tym, aby lepiej nie nawozić jej mineralnie, jeśli decydujemy się na spożywanie owoców.

Autor: Martyna Cieślińska