Chmiel zwyczajny

Humulus lupulus
Chmiel zwyczajny
fot: photos.com zobacz galerię

Chmiel zwyczajny to wieloletnie pnącze ogrodowe należące do rodziny konopiowatych (Cannabaceae). Często rośnie dziko w wilgotnych lasach i zaroślach.
Chmiel zwyczajny uprawiany jest przede wszystkim z uwagi na jego szyszki (kotkowate kwiatostany), stosowane jako dodatek smakowy przy produkcji piwa.

Chmiel zwyczajny

Chmiel zwyczajny rzadko jest sadzony w ogrodach przydomowych, a szkoda gdyż to doskonała roślina pnąca i roślina okrywowa. Bardzo szybko rośnie i doskonale prezentuje się rozpięty na pergoli. W ciągu roku pędy dorastają nawet do 8 m długości i 3 m szerokości. W małych ogrodach może to być dużym problemem, ponieważ chmiel jest rośliną bardzo ekspansywną. Pędy chmielu są szorstkie, gęsto pokryte dużymi, klapowanymi, ciemnozielonymi liśćmi (jest także ozdobna odmiana ‘Aureus’ o złotożółtych liściach, jednak o słabszym wzroście). Pędy chmielu zwyczajnego na zimę zamierają, na wiosnę odrastają z silnie zgrubiałego kłącza zwanego karpą.

>>Przeczytaj też: Chmiel zwyczajny - właściwości lecznicze i zastosowanie chmielu

Chmiel zwyczajny - podpora chmielu

Chmiel zwyczajny najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym i osłoniętym przed silnym wiatrem. Z uwagi na swoje rozmiary wymaga mocnych podpór - gdy ich nie ma, płoży się po ziemi. Najlepiej rośnie na glebie żyznej, przepuszczalnej, ale wilgotnej. W okresie letnich upałów wymaga podlewania.
Chmiel zwyczajny często bywa porażany przez groźną chorobę grzybową – mączniak rzekomy oraz przez szkodniki – przędziorki i mszyce.

Autor: Paweł Romanowski