Jagoda kamczacka

Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.
Jagoda kamczacka
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Jagoda kamczacka (prawidłowa nazwa to wiciokrzew kamczacki), to odmiana wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea). Długowieczny krzew, rosnący nawet do 35 lat.

Jagoda kamczacka (wiciokrzew kamczacki)

Jagoda kamczacka rośnie w zwartym i wzniesionym pokroju, osiągając wysokość do 2 metrów. Krzew kwitnie w pierwszej połowie kwietnia. Kwiaty są białożółte, długości około 1,5 cm. Owoce jagody kamczackiej są mięsiste, wydłużone, o fioletowoczarnej barwie, pokryte niebieskim, woskowy nalotem, o długości 2-3 cm i szerokości 1 cm. Owoce jagody kamczackiej mają słodko-kwaśny smak z goryczką. Dojrzewają od połowy maja.

Jagoda kamczacka uprawa

Jagoda kamczacka wymaga stanowiska słonecznego oraz żyznej ziemi, wzbogaconej obornikiem. Krzewy jagody kamczackiej sadzi się w odstępie minimum 1 m od siebie. Najlepiej posadzić kilka krzewów różnych odmian jagody kamczackiej - jeden krzew owocuje słabiej niż grupa krzewów.

>>Przeczytaj też: Jagoda kamczacka – wytrzymały krzew owocowy. Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie i na działce

Jagoda kamczacka owoce

Jagoda kamczacka jest uprawiana dla pozyskiwania owoców, które nadają się na desery, dżemy, soki. Można je także suszyć. Owoce jagody kamczackiej są bogate w składniki wzmacniające i odtruwające organizm.

Poznaj inne rośliny owocowe jagodowe:

 

Autor: Joanna Lilia