Jabłoń domowa ‘Rubin’

Malus domestica ‘Rubin’
Jabłoń  domowa ‘Rubin’
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

‘Rubin’ to odmiana powstała ze skrzyżowania odmian ‘Lord Lambourne‘ i ‘Golden Delicious’.
Drzewa tej odmiany rosną początkowo dość silnie, po wejściu w owocowanie ich wzrost słabnie. Tworzą dużą, kulistą, nieco zagęszczoną koronę, ze zwisającymi bocznymi pędami u starszych drzew. Nie wymagają silnego cięcia – mogą się wtedy ogałacać.

Kwitnienie, w zależności od pogody, przypada na koniec kwietnia i maj. Owocowanie rozpoczyna dość późno – zwykle w 4 roku po posadzeniu. Owocuje średnio obficie, ale regularnie, głównie na długopędach oraz na nielicznych krótkopędach.
Odmiana średnio wrażliwa na mróz, bez większych uszkodzeń wytrzymuje temperaturę do -25 st. C, średnio wrażliwa na parcha jabłoni i dość wrażliwa na mączniaka.

Odmiana obcopylna – do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np. ‘Melrose’, ‘Golden Delicious’, ‘Szampion’.
Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w październiku, konsumpcyjną – w listopadzie. W przechowalni jabłka można przechowywać do grudnia, a w chłodni do marca.
Owoce mają gładką, żółtą skórkę, z ciemniej prążkowanym, pomarańczowoczerwonym lub czerwonawym rumieńcem, pokrywającym 50–80 proc. jej powierzchni. Jabłka duże lub bardzo duże (160–230 g), kuliste, wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Ich smaczny miąższ jest żółtawy, bardzo soczysty, kruchy, delikatny, słodko-winny, lekko aromatyczny.
Odmiana polecana do ogrodów przydomowych i działkowych.

Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska