Jabłoń domowa 'Jonagored' = 'Morren's Jonagored'

Malus domestica 'Jonagored'
Jabłoń domowa Jonagored = Morrens Jonagored
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

'Jonagored' to belgijska odmiana jabłoni, sport odmiany 'Jonagold',  odnaleziona w szkółkach J. Morrena w Hallen w 1980 roku. 5 maja 1994 roku, w Polsce, odmiana została wpisana do Krajowego Rejestru Odmian. 'Jonagored' to odmiana prawnie chroniona, co oznacza, że drzewka tej odmiany można zakupić wyłącznie u szkółkarzy, którzy posiadają licencję na ich rozmnażanie i produkcję. Cenna odmiana konsumpcyjna, bardzo szybko zdobyła uznanie w Europie Zachodniej, ze względu na wygląd owoców, zdrowotność drzew oraz z dolność przechowalniczą.

Owocowanie rozpoczyna wcześnie, zwykle w 3 roku po posadzeniu. 'Jonagored' owocuje średnio obficie i ma tendencję do owocowania przemiennego (lata z obfitym plonem przeplatają się z latami o mniejszym plonowaniu). Kwitnie, w zależności od pogody, w drugiej połowie kwietnia i w maju. Jest odmianą obcopylną i do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np. ‘Gloster’, 'Gala', ‘Idared’, ‘Cortland’, ‘Spartan’, 'Szampion', Elise'. Sama, podobnie jak pozostałe Jonagoldy nie sprawdza się jako zapylacz dla innych odmian (jest triploidem).

Drzewa tej odmiany rosną bardzo silnie, tworząc szeroko stożkowate, rozłożyste, dość zagęszczone korony, o przewisających pędach. Odmiana średnio wrażliwa na mróz, może ucierpieć w mniejszym lub większym stopniu przy temperaturze -25°C. Średnio podatna na parcha jabłoni, mączniaka i pozostałe choroby.

'Jonagored' to odmiana wczesnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą pod koniec września, kilka dni przed odmianą 'Jonagold', zaś dojrzałość konsumpcyjną uzyskują około połowy listopada. Owoce mają zielonkawożółtą lub żółtą, gładka, lekko tłustawa skórkę, o średniej grubości, pokrytą niemal w całości bardzo intensywnym, rozmytopaskowanym, karminowoczerwonym rumieńcem, z jeszcze ciemniejszymi paskami. Przetchlinki szarawe, rzadko rozsiane na całym owocu, średniej wielkości, nieco większe niż u odmiany 'Jonagold'.

Jabłka są średnie lub duże, stożkowato kuliste, lekko żebrowane przy kielichu. Ich smaczny miąższ jest żółtawy, średnio ścisły, twardy, soczysty, o przyjemnym aromacie, słodkokwaskowaty.
W przechowalni owoce tej odmiany przechowuje się do końca lutego, a te pochodzące z chłodni dostępne są na rynku nawet do kwietnia.

'Jonagored' to jedna ze smaczniejszych odmian deserowych jabłoni, doskonale nadaje się także na przetwory. Ze względu na silny wzrost (roczne przyrosty mogą przekraczać 1 m),  konieczna uprawa na podkładkach silnie skarlających.

Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska