Jabłoń domowa 'Jonagold Decosta'

Malus domestica 'Jonagold Decosta'
Jabłoń domowa Jonagold Decosta
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

'Jonagold Decosta' to belgijska odmiana jabłoni, jeden z najładniejszych i najlepszych mutantów odmiany 'Jonagold'.

'Jonagold Decosta' rozpoczyna owocowanie wcześnie, zwykle w 3 roku po posadzeniu. Owocuje dość obficie i regularnie, corocznie. Kwitnie, w zależności od pogody, w drugiej połowie kwietnia i w maju. Jest odmianą obcopylną i do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np. ‘Elstar’, ‘Idared’, ‘Cortland’, ‘Spartan’, 'Gala', 'Szampion', 'Ligol'. Sama jest, tak jak wszystkie Jonagoldy, triploidem i nie sprawdza się jako zapylacz dla innych odmian.

Drzewa tej odmiany rosną silnie, tworząc dużą, rozłożystą, średnio zagęszczoną koronę. Odmiana mało wrażliwa na mróz, może ucierpieć w mniejszym lub większym stopniu przy temperaturze -25°C. Średnio podatna na parcha jabłoni, mączniaka i inne choroby.

'Jonagold Decosta' to odmiana wczesnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszej połowie października, a w cieplejsze lata niekiedy już pod koniec września. Owoce mają zielonkawożółtą, gładka, błyszczącą skórkę, pokrytą w dużej części intensywnym , rozmytym, karminowoczerwonym rumieńcem. Jabłka są duże lub bardzo duże, stożkowato kuliste. Ich bardzo smaczny miąższ jest po zbiorze zielonkawobiały, później – zielonkawokremowy, średnio ścisły, dość gruboziarnisty, soczysty, o przyjemnym aromacie.
W przechowalni owoce tej odmiany przechowuje się do lutego, a te pochodzące z chłodni dostępne są na rynku do kwietnia.

'Jonagold Decosta' to jedna z najsmaczniejszych odmian deserowych jabłoni, doskonale nadaje się także na przetwory. Ze względu na silny wzrost (roczne przyrosty mogą przekraczać 1 m),  konieczna uprawa na podkładkach silnie skarlających.

Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska