Jabłoń domowa ‘Idared’

Malus domestica ‘Idared’
Jabłoń  domowa ‘Idared’
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Amerykańska odmiana jabłoni, pochodząca ze skrzyżowania odmian ‘Jonatan’ i ‘Wagener’. Owocowanie rozpoczyna bardzo wcześnie, zwykle w 3 roku po posadzeniu. Owocuje obficie, corocznie. Kwitnie, w zależności od pogody, w drugiej połowie kwietnia i w maju.
Jest odmianą w dużym stopniu samopylną, co oznacza, że do owocowania nie wymaga zapylacza, ale jeśli zależy nam na stabilnym i obfitym owocowaniu – przyda się sąsiedztwo zapylaczy, np. ‘Cortland’, ‘McIntosh’, ‘James Grieve’.
Drzewa tej odmiany rosną w pierwszych latach (do pierwszego, obfitego owocowania) silnie, potem wzrost słabnie. Tworzą koronę średnich rozmiarów, często małą, dość gęstą, z lekko zwisającymi rozgałęzieniami, licznie pokrytymi krótkopędami owoconośnymi.
Odmiana dość wrażliwa na mróz, może ucierpieć przy temperaturze -25°C. Odporna na parcha jabłoni, ale wrażliwa na mączniaka (wymaga ochrony chemicznej, szczególnie w małych ogrodach).

Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w październiku, konsumpcyjną – w styczniu. Przechowują się dobrze i długo. Owoce mają mocną, grubą, silnie błyszczącą, jasnożółtą skórkę z zielonkawym odcieniem i jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem z nielicznymi prążkami i smużkami. Jabłka są średniej wielkości, kuliste, spłaszczone przy kielichu i szypułce, ciężkie. Miąższ jest biały, z kremowym odcieniem, drobnoziarnisty, soczysty, jędrny, lekko kwaskowaty.
Jedna z najpopularniejszych odmian jabłoni, ceniona ze względu na łatwość uprawy, efektowne owoce i możliwość przechowywania bez strat aż do wiosny.

Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska