Jabłoń domowa ‘Gloster’

Malus domestica 'Gloster'
Jabłoń  domowa ‘Gloster’
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Jabłoń 'Gloster' to niemiecka odmiana jabłoni, pochodzi ze skrzyżowania odmian ‘Glockenapfel’ i ‘Richared Delicious’.

Gloster  – opis

Jabłoń 'Gloster' owocowanie rozpoczyna wcześnie, zwykle w 3 roku po posadzeniu. 'Gloster' owocuje corocznie i obficie. Kwitnie późno – na początku maja. Jest dobrym zapylaczem dla wielu odmian, szczególnie dla ‘Jonagold’. Odmiana obcopylna – do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np. ‘Golden Delicious’, ‘Szampion’, ‘Idared’, ‘Elstar’.

Zimowa odmiana jabłoni - uprawa

Drzewa tej odmiany rosną początkowo silnie, później umiarkowanie, tworząc charakterystyczną, wzniesioną koronę o wydłużonych, często ogałacających się od środka gałęziach. Aby zapobiec silnemu wzrostowi młodych drzew, zaleca się przyginanie gałęzi.
Jabłoń 'Gloster' to odmiana średnio wytrzymała na mróz, bez większych uszkodzeń wytrzymuje temperaturę do -25°C. Średnio wrażliwa na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka.

Jabłko Gloster

Gloster to zimowa odmiana jabłoni – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w drugiej połowie października. Bardzo dobrze trzymają się na drzewie, nie opadają, dzięki czemu zbiór można przedłużyć do końca października. Owoce mają lekko błyszczącą, zielonkawożółtą skórkę, z ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, który pokrywa ponad 75% powierzchni oraz jasnoszare, drobne przetchlinki. Jabłka są charakterystycznie stożkowate, duże (przy obfitym owocowaniu osiągają zwykle średnią wielkość). Ich smaczny miąższ jest białozielonkawy, ścisły, drobnoziarnisty, soczysty. W przechowalni owoce można przetrzymać do stycznia, a te pochodzące z chłodni dostępne są na rynku do końca lutego.

Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska