Grusza 'Lukasówka' - Pyrus communis 'Lukasówka'

2020-07-16 15:52

'Lukasówka' to stara, francuska odmiana gruszy, znaleziona jako przypadkowa siewka w lesie, w Blois w 1874 roku. W Polsce uprawiana jako jedna z najcenniejszych, późnojesiennych odmian grusz.

Grusza 'Lukasówka'
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Grusza 'Lukasówka'

Grusza 'Lukasówka' rośnie silnie, tworząc kulisto jajowatą lub stożkowatą w młodości, w późniejszym wieku kulistą, luźną koronę, o lekko zwisających gałęziach. Owocowanie rozpoczyna dość wcześnie, zwykle w 4-5 roku po posadzeniu, owocują średnio obficie, corocznie.Odmiana 'Lukasówka' dość wrażliwa na mróz (wymaga stanowisk bardziej zacisznych i osłoniętych niż inne odmiany grusz), wrażliwa na parcha. Najlepiej rośnie i owocuje szczepiona na podkładce z odwirusowanej pigwy (daje też większe i ładniejsze owoce).Kwitnienie, w zależności od pogody, przypada na koniec kwietnia i początek maja. A jej kwiaty są dość wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Najlepiej rośnie na glebach dostatecznie wilgotnych i żyznych.

'Lukasówka to odmiana obcopylna – do obfitego owocowania przydaje się sąsiedztwo odmian zapylających, np. ‘Bonkreta Williamsa’, ‘Faworytka’, 'Gujot', ‘Komisówka’, 'Trewinka'. Odmiana ta wykazuje jednak skłonność do partenokarpii, co oznacza, że nawet przy braku zapylaczy możliwe jest wykształcenie owoców, bez konieczności zapylenia. 'Lukasówka' jest triploidem, co oznacza, że jej pyłek nie ma zdolności zapylających dla innych odmian. Odmiana jesienna – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Przed zbiorem owoce mogą opadać. Po zbiorze mogą być przechowywane do końca listopada, w chłodni - do kwietnia.

Gruszki mają dość delikatną, lekko błyszczącą, zielonkawożółtą, gładką skórkę, z lekkim, bladym, karminowym rumieńcem i bardzo drobnymi ordzawieniami, w postaci plamek. Jajowato owalne owoce są duże lub bardzo duże (niekiedy trochę nieregularne), wyrównane co do wielkości i kształtu (8 x 9,5 cm) i  osiągają masę 180-220g. Ich smaczny miąższ jest biały, średnioziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny, półmasłowy.Ze względu na atrakcyjne owoce, doskonałe również na przetwory, odmiana może być z powodzeniem uprawiana w ogrodach przydomowych i działkowych. Należy jednak pamiętać o regularnym kontrolowaniu zdrowotności drzew i ewentualnej ochronie przeciw parchowi.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z kwiatów
Roślina ozdobna z owoców
Termin kwitnienia IV - V
Zimozielone Nie
Wysokość 4 m - 6 m
Kategoria Owocowe
Barwa kwiatów biała
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Pokrój wzniesiony