Grusza 'Lipcówka Kolorowa'

Pyrus communis 'Lipcówka Kolorowa'
Grusza Lipcówka Kolorowa
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

'Lipcówka Kolorowa' to stara, francuska odmiana gruszy, otrzymana w 1857 roku. Obecnie ceniona i uprawiana w całej Europie, również w Polsce.
Jej drzewa rosną niezbyt silnie, tworząc wyniosłą, stożkową, dość luźną koronę, o lekko zwisających gałęziach. Owocowanie rozpoczynają dość wcześnie, zwykle w 4-5 roku po posadzeniu, owocują bardzo obficie, na ogół co drugi rok, ale odpowiednia pielęgnacja (m.in. przerzedzanie zawiązków) powoduje ich coroczne owocowanie.

Odmiana dość wrażliwa na mróz (wymaga stanowisk bardziej zacisznych i osłoniętych niż inne odmiany grusz), całkowicie odporna na parcha. Najlepiej rośnie i owocuje , szczepiona na gruszy kaukaskiej. Na podkładce z pigwy rośnie słabo.
Kwitnienie, w zależności od pogody, przypada na koniec kwietnia i początek maja, choć w porównaniu do innych odmian gruszy, 'Lipcówka Kolorowa' kwitnie nieco wcześniej.
Odmiana obcopylna – do obfitego owocowania przydaje się sąsiedztwo odmian zapylających, np. ‘Bonkreta Williamsa’, ‘Faworytka’, 'Konferencja', ‘Trewinka’. Sama zaś jest doskonałym zapylaczem dla bardzo wielu odmian grusz, kwitnących w tym samym terminie.

Odmiana letnia – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą od połowy do ostatniej dekady lipca. Zbiera się je na kilka dni przed całkowitym dojrzeniem, które osiągają dość nierównomiernie, co powoduje konieczność kilkakrotnego zbioru, w kilkudniowych odstępach. Przed zbiorem owoce mogą opadać, szczególnie z drzew rosnących na lżejszych glebach. Bardzo szybko przejrzewają, kaszowacieją i pękają.
Gruszki mają kruchą, lekko błyszcząca, zielonkawożółtą skórkę średniej grubości, z lekkim, czerwonopomarańczowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem i bardzo drobnymi, szarordzawymi przetchlinkami. Jajowate owoce są wyrównane co do wielkości i kształtu (6 x 5 cm) i  osiągają masę 75g. Ich dość smaczny miąższ jest zielonkawokremowy, mało soczysty, średnioziarnisty, niezbyt słodki.

Ze względu na wczesność dojrzewania i odporność na parcha, jak również na smaczny miąższ, odmiana może być z powodzeniem uprawiana w ogrodach przydomowych i działkowych.

Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska