Dereń jadalny

Cornus mas
Dereń jadalny
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Dereń jadalny to duży krzew lub małe drzewo o owalnej, luźnej koronie. Należy do rodziny dereniowatych Cornaceae.

Dereń jadalny - opis

Dereń jadalny rośnie bardzo wolno, osiąga 3–8 m wysokości, może dożyć 100 lat. Ma długo zaostrzone, jajowato-eliptyczne liście, pędy zielonkawe, purpurowo-fioletowe od strony słonecznej, młodsze kanciaste i żółtoszarą, odrywająca się płatami korę. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia, przed rozwojem liści. Drobne, żółte, intensywnie pachnące kwiaty, zebrane w kuliste baldachy, są miododajne.
Owoce to duże, owalne, zwisające na długich szypułkach pestkowce, u form dzikich mają wiśniowoczerwony kolor i około 2 cm długości. Dojrzewają od sierpnia do października. Początkowo o cierpkim smaku, stają się słodkie po całkowitym dojrzeniu, gdy zaczynają opadać. Są zdrowe (zawierają dużo wit. C) i smaczne. Można je spożywać na surowo lub przetworzone (soki, dżemy, nalewki).

>>Przeczytaj też: Dereń jadalny: zastosowanie lecznicze i kulinarne owoców derenia jadalnego

Dereń jadalny jest wysoce mrozoodporny. Lubi lekkie, próchniczne i wapienne podłoże, ale dobrze rośnie na każdej glebie (znosi nawet wapienne). Toleruje suszę i zanieczyszczone powietrze. Preferuje stanowiska zaciszne, słoneczne lub półcieniste, w cieniu owocuje słabo i ma luźniejszy pokrój. Praktycznie nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych, takich jak opryski czy przycinanie. Doskonale sprawdza się w ogrodach jako roślina ozdobna, dekoracyjna wiosną (kwiaty) oraz jesienią (owoce i pięknie przebarwiające się liście). Znakomicie nadaje się na wysokie, luźne, naturalistyczne żywopłoty.

>>Przeczytaj też: Derenie w ogrodzie: wymagania, sadzenie i cięcie dereni

Dereń jadalny rozmnażany z nasion rozpoczyna owocowanie po około 8 latach, a przez okulizację – w 2–3 roku.

Dereń jadalny odmiany

Dostępne w sprzedaży odmiany:

  • ‘Macrocarpa’,
  • ‘Jolico’,
  • ’Ekzoticznyj’,
  • ’Elegantnyj’,
  • ‘Wydubieckij’

w porównaniu z formami dzikimi charakteryzują się większymi, o lepszym smaku owocami i wysoką plennością krzewów przy nieco słabszym wzroście. Odmiany mają różne terminy dojrzewania, dzięki czemu można wydłużyć okres zbioru owoców do prawie dwóch miesięcy. Są także odmiany o żółtych (‘Flava’, ‘Jantarnyj’) i niemal kulistych owocach (‘Korałłowyj Marka’).

 

Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska