Czereśnia ‘Poznańska’ = czereśnia ‘Bütnera Czerwona’

Prunus avium ‘Poznańska’ (‘Bütnera Czerwona’)
Czereśnia ‘Poznańska’ = czereśnia ‘Bütnera Czerwona’
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Czereśnia ‘Poznańska’ to odmiana czereśnipochodząca z Niemiec, jej prawidłowa nazwa to ‘Bütnera Czerwona’ (nazwa pochodzi ona od nazwiska twórcy odmiany). Jest to jedna z najpopularniejszych i najlepszych odmian czereśni do sadów towarowych. Często jest także uprawiana amatorsko, jednak ze względu na silny wzrost polecana jest jedynie do dużych ogrodów.
Czereśnia ‘Poznańska’ rośnie bardzo silnie, tworząc kształtną koronę o mocnej konstrukcji. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie, corocznie. Owoce dojrzewają późno, nadają się do zbioru szóstym tygodniu dojrzewania czereśni (koniec lipca). Owoce są duże (6–8 g), sercowate, o żółtej skórce pokrytej prawie w całości ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ jest chrząstkowaty, bardzo aromatyczny, jasnożółty i soczysty. Owoce są bardzo smaczne i nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory i do mrożenia. Dobrze znoszą transport, ale są podatne na pękanie pod wpływem deszczu, dlatego często zbierane są przed uzyskaniem pełnej dojrzałości.
Czereśnia ‘Poznańska’ jest odporna na raka bakteryjnego i inne choroby czereśni. Drzewo jest średnio wrażliwe na mróz, podobnie kwiaty są średnio wrażliwe na wiosenne przymrozki. Wymaga zapylaczy, najlepsze są odmiany: ‘Van’, ‘Vega’ oraz ‘Hedelfińska’.

Autor: Paweł Romanowski