Czereśnia ‘Kordia’

Prunus avium ‘Kordia’
Czereśnia ‘Kordia’
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Czereśnia ‘Kordia’ pochodzi z Czech. Odmiana czereśni polecana jest do sadów towarowych oraz do przydomowych ogrodów. To jedna z najbardziej wartościowych późnych odmian czereśni. W ostatnich latach czereśnia ‘Kordia’ była numerem jeden w produkcji szkółkarskiej w Polsce.
Czereśnia ‘Kordia’ rośnie w pierwszych latach silnie, a w późniejszych średnio. Korona jest średnio zagęszczona, szerokostożkowata, z wiekiem staje się coraz bardziej rozłożysta. Czereśnia ‘Kordia’ owocuje w 3.–4. roku po posadzeniu, regularnie i obficie (o ile pąki kwiatowe nie zostaną uszkodzone przez przymrozki). Dojrzewanie owoców zwykle przypada na 7 tydzień dojrzewania czereśni (około połowy lipca). Owoce są duże lub bardzo duże (nawet do 10 g), sercowate, wydłużone. Miąższ jest zwarty, chrząstkowaty, jasnoczerwony, aromatyczny i bardzo smaczny. Owoce są głównie deserowe, ale wykorzystywane także na przetwory. Są mało podatne na pękanie i dobrze znoszą transport.
Czereśnia ‘Kordia’ jest mało podatna na choroby, jednak jej dużą wadą jest słaba odporność na mróz. Pąki kwiatowe są wrażliwe na przymrozki, a drewno na zimowe mrozy. Dlatego odmiana ta powinna być sadzona na terenie wzniesionym i zacisznym. Wymaga zapylaczy, polecane są odmiany: ‘Sam’, ‘Schneidera Późna’, ‘Hedelfińska’ oraz ‘Van’.

Autor: Paweł Romanowski