Brzoskwinia ‘Redhaven’

Prunus persica ‘Redhaven’
Brzoskwinia ‘Redhaven’
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Brzoskwinia ‘Redhaven’ pochodzi z USA. Owoce tej odmiany brzoskwini uważane są za jedne z najsmaczniejszych brzoskwiń. Odmiana ta uprawiana jest w Polsce od ponad 20 lat, a jej popularność nie słabnie. Polecana jest do sadów towarowych oraz do uprawy w ogrodach przydomowych.
Brzoskwinia ‘Redhaven’ to drzewo o silnym wzroście, tworzące kulistą i gęstą koronę, dlatego wymaga regularnego prześwietlania.

Poznaj też brzoskwinię 'Reliance'

Brzoskwinia 'Redhaven'

Brzoskwinia ‘Redhaven’ jest samopylna – nie potrzebuje zapylacza. Owocuje obficie i corocznie. Owoce tej odmiany brzoskwini dojrzewają nierównomiernie, zwykle osiągając dojrzałość zbiorczą pod koniec sierpnia. Zbiór trzeba przeprowadzać kilkukrotnie. Owoce są duże (100–160 g), kuliste, o bardzo smacznym, żółtopomarańczowym, dobrze odchodzącym od pestki miąższu. Skórka jest złocista, pokryta jaskrawoczerwonym rumieńcem. Owoce są doskonałe do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.

 

Brzoskwinia 'Redhaven' uprawa

 

Brzoskwinia ‘Redhaven’ nie jest w pełni mrozoodporna (drzewo może przemarzać w mroźne zimy) i jest wrażliwa na wiosenne przymrozki (mogą być uszkadzane kwiaty), dlatego powinno się ją uprawiać tylko w cieplejszych rejonach kraju (w zachodniej Polsce). Na szczęście drzewo szybko regeneruje się po uszkodzeniach mrozowych.

Przeczytaj też: Kiedy ciąć brzoskwinie? CIĘCIE BRZOSKWINI

Stanowisko dla tej odmiany brzoskwini powinno być słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatru, a gleba żyzna, próchniczna, piaszczysto-gliniasta o obojętnym pH. Odmiana jest bardzo podatna na pospolitą chorobę brzoskwini – kędzierzawość liści.

Autor: Paweł Romanowski