Borówka brusznica

Vaccinium vitis-idaea
Borówka brusznica
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to niewysoka krzewinka z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).

Borówka brusznica = borówka czerwona

Rośnie dziko w całej Polsce na polanach lasów sosnowych. Nie jest uprawiana na skalę towarową i rzadko jest sadzona w ogrodach, mimo że w krajach o chłodniejszym klimacie wyhodowano wiele odmian borówki brusznicy do uprawy. Rośliny te niestety są trudno dostępne w sprzedaży i rzadko można je spotkać w centrach ogrodniczych.

 

Borówka brusznica uprawa

Borówka brusznica nie jest trudna w uprawie. Jak wszystkie rośliny wrzosowate, wymaga żyznej, przepuszczalnej i kwaśnej gleby. Szybko się rozrasta za pomocą podziemnych rozłogów tworząc duże kępy. Rzadko atakowana jest przez szkodniki i choroby, dodatkowo charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością.

 

>>Przeczytaj też: Borówka brusznica – uprawa borówki w ogrodzie

Borówka brusznica osiąga 20-30 cm wysokości. Jej pędy lekko się pokładają. Liście borówki brusznicy są zimozielone, z wierzchu błyszczące, ciemnozielone, a od spodu matowe i srebrzyste. Kwiaty są białawe, lekko różowe, pojawiają się od maja do lipca.

Owoce borówki brusznicy

Owoce borówki brusznicy są początkowo białe, a w miarę dojrzewania zmieniają kolor na czerwony. Są drobne, kuliste i cierpkie w smaku. Wykorzystywane są do produkcji przetworów, dodatek do mięs oraz spożywane na surowo. Oprócz smacznych owoców borówka brusznica ma także walory dekoracyjne. Czerwone jagody doskonale kontrastują z zielonymi błyszczącymi liśćmi będąc ozdobą nasadzeń roślin wrzosowatych.

Poznaj inne borówki: