Agrest = Porzeczka agrest

Ribes uva-crispa
Agrest = Porzeczka agrest
fot: www.gettyimages.com zobacz galerię

Porzeczka agrest, zwana potocznie agrestem, pochodzi z Europy oraz Azji. W naszym kraju jest bardzo popularna i chętnie uprawiana w ogrodach i sadach. Należy do rodziny agrestowych (Grosullariaceae).

Agrest - opis

Porzeczka agrest to krzew jagodowy o wzniesionym, rozłożystym pokroju i dość cienkich, giętkich pędach z pojedynczymi lub trójdzielnymi cierniami pod nasadą liści (z tego powodu prace pielęgnacyjne przy agreście lepiej wykonywać w rękawicach, ponieważ kolce łatwo ranią dłonie). Na rynku można spotkać odmiany bezkolcowe. Krzew najczęściej ma od 50 do 150 cm wysokości. Liście 3-5-klapowe z lekko karbowaną blaszką liściową.
Agrest kwitnie od kwietnia do maja. Białe, jasnoróżowe lub seledynowe kwiaty są małe, zebrane w zwisające, groniaste kwiatostany. Latem w miejscu kwiatów pojawiają się owoce - kuliste jagody, w zależności od odmiany zielone, żółte lub czerwone. U większości odmian skórka owoców jest pokryta gruczołowatymi włoskami, choć są także odmiany o owocach błyszczących i zupełnie gładkich.

>>Przeczytaj też: Agrest: polecane odmiany agrestu do uprawy w ogrodzie

Agrest - warunki uprawy i pielęgnacja

Krzew agrestu najlepiej rośnie w miejscu ciepłym i słonecznym, daleko od przeciągów. Gleba powinna być żyzna, z dużą zawartością próchnicy, dość przewiewna. Dobrze sprawdzi się podłoże piaszczyste z niewielkim dodatkiem gliny. Roślinie sprzyja lekko kwaśny odczyn podłoża (do pH=6,2). Agrest jest odporny na mróz, jednak nie toleruje przeciągów.

>>Przeczytaj też: Uprawa agrestu. AGREST w przydomowym ogrodzie owocowym

Agrest nie wymaga okrywania na zimę. Warto regularnie dokonywać cięcia całego krzewu, zwłaszcza pędów starych i zniszczonych. Roślina owocuje na pędach jedno-, dwu-, trzy- i czteroletnich, starsze pędy należy wyciąć. Raz na jakiś czas dobrze zbadać kwasowość podłoża, aby w razie potrzeby zakwasić glebę.
Bardzo pozytywnie na kwitnienie i owocowanie wpływa nawożenie obornikiem oraz kompostem. Agrest nie lubi suszy, dlatego wskazane jest ściółkowanie, które ogranicza parowanie wody z podłoża. Starajmy się, zwłaszcza w okresie kwitnienia, regularnie podlewać agrest. Roślina rozmnaża się przez sadzonki zielne, odkłady oraz szczepienie.

>>Przeczytaj też o chorobach i szkodnikach agrestu

Agrest - zastosowanie

Agrest to krzew owocowych chętnie sadzony w przydomowych ogrodach, często w towarzystwie porzeczki czarnej, czerwonej czy też wiśni, śliw i jabłoni. Dobrze sprawdzi się również jako soliter posadzony pośrodku trawnika.

Owoce agrestu są bogate między innymi w potas, fosfor i błonnik, witaminy: C, A, E, B. Można je spożywać na surowo, mrozić, gotować, a także kandyzować.

Autor: Martyna Cieślińska