Agrest ‘Hinnonmaki Gelb’, Agrest Hinnonmaki żółty

Ribes uva-crispa ‘Hinnonmaki Gelb’
Agrest ‘Hinnonmaki Gelb’, Agrest Hinnonmaki żółty
fot: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz galerię

Agrest ‘Hinnonmaki Gelb’ pochodzi z Finlandii. Jest to żółto-owocowa odmiana agrestu polecana do uprawy amatorskiej. Ze względu na rozłożysty pokrój krzewu nie nadaje się on do mechanicznego zbioru, dlatego też rzadko jest uprawiany na plantacjach towarowych. Znacznie częściej uprawiana jest czerwono-owocowa odmiana agrestu Hinnonmaki Rot.
Agrest ‘Hinnonmaki Gelb’ ze względu na kolor owoców nazywany jest żółtym agrestem. Owoce dojrzewają w połowie lipca, są średniej wielkości, o soczystym, smacznym słodko-kwaśnym miąższu. Nadają się przede wszystkim do bezpośredniej konsumpcji, ale także na przetwory i mrożonki. Skórka owoców jest żółta z wyraźnymi żyłkami, pokryta miękkimi szczecinkami.
Agrest ‘Hinnonmaki Gelb’ jest niezawodny w plonowaniu i łatwy w uprawie. Odmiana ta jest odporna na mróz i niewrażliwa na amerykańskiego mączniaka agrestu. Krzewy rosną umiarkowanie silnie, dorastają do 1–2 metrów wysokości, pędy pokryte są w całości drobnymi kolcami.
Agrest ‘Hinnonmaki Gelb’ najlepiej plonuje na glebach umiarkowanie wilgotnych, próchnicznych i żyznych o odczynie lekko kwaśnym. Stanowisko powinno być słoneczne, w przeciwnym razie owoce będą drobne i kwaśne. Krzewy są zwykle szczepione na podkładach ze złotej porzeczki.

Autor: Paweł Romanowski