Bez koralowy

Sambucus racemosa
Bez koralowy
fot: www.thinkstockphotos.com zobacz galerię

Bez koralowy to krzew należący do rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Dziko rosnące okazy można spotkać także w Polsce.
Bez koralowy osiąga do 5 m wysokości. Ma wzniesiony, krzaczasty pokrój. Liście są długie, złożone z 5-7 eliptycznych listków. Przebarwiają się jesienią. Bez koralowy kwitnie od kwietnia do maja. Kwiaty są zielonkawe lub kremowe, zebrane w wiechy. Owoce dojrzewają latem. Mają kulisty kształt i czerwoną barwę. Na surowo są dla człowieka trujące, jednak można spożywać je po przetworzeniu.

Bez koralowy ma niewielkie wymagania i jest łatwy w uprawie. Lubi stanowiska słoneczne, ale radzi sobie także w półcieniu. Może rosnąć w niezbyt żyznym podłożu, ważne aby było przepuszczalne. Toleruje szeroki zakres pH. To roślina mrozoodporna. Można ją sadzić jesienią lub wiosną. Młode okazy podlewać, starsze wytrzymują suszę. W sezonie wegetacyjnym bez koralowy można „wspomóc” nawozami organicznymi. Intensywne nawożenie mineralne nie jest wskazane. Gatunek może wytwarzać dużo odrostów korzeniowych. W zasadzie nie wymaga cięcia, ale szybko regeneruje się po takim zabiegu.

Bez koralowy warto sadzić w ogrodach naturalistycznych, leśnych i wiejskich. Nadaje się do tworzenia luźnych żywopłotów i wielogatunkowych krzewiastych kompozycji. To dobra propozycja do zakrzewiania nieużytków i miejsc „trudnych” dla innych roślin. Roślina wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Z owoców można sporządzać przetwory. Surowe pestkowce to przysmak dla ptaków.