Aukuba japońska

Aucuba japonica
Aukuba japońska
fot: www.thinkstockphotos.com zobacz galerię

Aukuba japońska należy do rodziny gariowatych (Garryaceae). W środowisku naturalnym rośnie w Azji (głównie Japonia, Chiny, Korea). Krzew dorasta do 2 m wysokości. Ma eliptyczne, skórzaste, błyszczące, zimozielone liście - ich blaszki są żółto nakrapiane.
Aukuba japońska kwitnie wczesną wiosną: od marca do kwietnia. Kwiaty są drobne, fioletowe i nie mają dużej wartości dekoracyjnej. Później zawiązuje atrakcyjne czerwone, wydłużone pestkowce.

Aukuba japońska lubi miejsca jasne, ale wolne od bezpośredniego nasłonecznienia (w przeciwnym wypadku może dojść do poparzenia liści). Powinno się ją sadzić na stanowiskach zacisznych, osłoniętych od wiatru. Gatunek nie jest w pełni mrozoodporny – w ostrzejsze zimy przemarza, zwłaszcza we wschodniej Polsce.

Aukubę japońską można uprawiać jako roślinę pojemnikową i przed mrozami przenosić do chłodnego pomieszczenia. Optymalne są gleby żyzne, próchnicze, umiarkowanie przepuszczalne o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Krzew jest dwupienny, więc aby zawiązał owoce trzeba posadzić w pobliżu okaz męski i żeński. Roślinę należy podlewać w czasie susz. Sporadycznie – raz na kilka tygodni – warto ją dokarmiać nawozami wieloskładnikowymi. Dobrze reaguje na ściółkowanie gleby. Cięcie nie jest wymagane. Aukubę można rozmnożyć przez ukorzenianie sadzonek wierzchołkowych.

Aukubę japońską warto wykorzystać jako ozdobę przestronnych balkonów i tarasów. Nadaje się także do dekoracji wnętrz. W ogrodzie można ją komponować z innymi niedużymi krzewami oraz bylinami. Harmonijnie wpasowuje się w ogrody orientalne.