Ardizja karbowana

Ardisia crenata
Ardizja karbowana
fot: Konrad Kalbarczyk zobacz galerię

Ardizja, należąca do rodziny Myrsinaceae, pochodzi z Azji, gdzie rośnie jako wiecznie zielony krzew bądź niewielkie drzewo, dorastające do około 1 m wysokości.
Uprawiana jako roślina doniczkowa osiąga do 60 cm wysokości.
Ardizja ma błyszczące, owalne, ciemnozielone, karbowane liście. Na ich brzegach występują guzkowate zgrubienia, w których żyją pożyteczne bakterie, które asymilują azot z powietrza.

W czerwcu na roślinie pojawiają się białe lub różowe, niepozorne kwiaty, zebrane w grona. Po przekwitnięciu zawiązują się bardzo dekoracyjne, okrągłe, czerwone owoce wielkości grochu, które dojrzewając stają się szkarłatne. Są niejadalne i utrzymują się na roślinie pół roku, a nawet dłużej.

Doniczkę z ardizją należy postawić w miejscu jasnym (z powodu braku światła może tracić dolne liście), ale osłoniętym przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Ardizja wymaga wysokiej wilgotności powietrza, dlatego zimą, gdy pomieszczenia są ogrzewane, należy ją często zraszać. Najlepiej rośnie w gliniastym podłożu, w dosyć ciasnej doniczce. Roślinę przesadzamy rzadko, raz na 2–3 lata.
Latem roślinę podlewamy 2–3 razy w tygodniu, zimą raz w tygodniu. W sezonie ardizję nawozimy co tydzień. Najodpowiedniejsza temperatura uprawy wynosi 12-15°C, w wyższej jagody szybko opadają, a gdy powietrze jest zbyt suche - wysychają i marszczą się. Latem można ją wystawić na dwór w zacienione miejsce.

Ardizje rozmnażamy przez sadzonki pędowe wierzchołkowe pozyskiwane wiosną i ukorzeniane w mnożarce, w podłożu torfowym lub perlicie. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ wymagają one podłoża o temperaturze około 25°C.

Opracowanie: Redakcja Wymarzonyogrod.pl