Alokazja

Alocasia
Alokazja
fot: photos.com zobacz galerię

Rodzaj alokazja, należący do rodziny obrazkowatych, liczy sobie ponad 70 gatunków roślin, w większości pochodzących z tropikalnych rejonów świata, m.in. z Azji i Australii. Mimo takiej różnorodności, w uprawie doniczkowej spotyka się zaledwie dwa z nich: alokazję Sandera (łac. Alocasia sanderiana) oraz mieszańca - alokazję amazońską (łac. Alocasia × amazonica).
Alokazja to niezwykle dekoracyjne pokojowa roślina doniczkowa. Jej największą ozdobą są duże, ciemnozielone, błyszczące liście o strzałkowatym kształcie o wyraźnie widocznych, szarobiałych nerwach, kontrastujących z ciemną zielenią górnej strony liści oraz brązowobordowym spodem blaszki liściowej. Liście alokazji rozwijają się na długich (0,5 - 2 m), mięsistych i wzniesionych ogonkach, które w górnej części delikatnie przewieszają się pod ich ciężarem. Jak większość roślin z rodziny obrazkowatych, alokazja również kwitnie, jednak jej kwiaty są dość niepozorne i nie mają szczególnych walorów dekoracyjnych.
Alokazja należy do jednych z bardziej wymagających roślin doniczkowych, dlatego jej uprawa jest dość trudna. Przez cały rok alokazja wymaga temperatury pokojowej (20-25 st.C), dużej ilości rozproszonego światła oraz wysokiej wilgotności powietrza. Podłoże dla alokazji powinno być lekkie, przepuszczalne i próchnicze, nie może zatrzymywać nadmiaru wody. Korzenie alokazji są bardzo wrażliwe zarówno na zalanie, jak i przesuszenie, a liście rośliny nie znoszą przeciągów ani suchego powietrza.
Jeśli alokazja będzie miała zbyt ciemno lub powietrze wokół niej będzie za suche, może zacząć zasuszać liście i przejść w stan całkowitego spoczynku, z którego w warunkach domowych raczej już się nie obudzi. Alokazja bardzo rzadko zawiązuje nasiona, dlatego najlepiej rozmnażać ją za pomocą podziału kłączy.

Autor: Katarzyna Józefowicz