Czosnek główkowaty

Allium sphaerocephalon
Czosnek główkowaty
fot: Jolanta Piekarz zobacz galerię

Czosnek główkowaty to roślina cebulowa należąca do rodziny czosnkowatych (Allioideae). Roślina rośnie dziko na wielu kontynentach. W Polsce w środowisku naturalnym można ją spotkać na Wyżynie Małopolskiej. Czosnek główkowaty ma wzniesiony pokrój i dorasta do 60 cm wysokości. Wytwarza długie, półkoliste, mięsiste liście. Czosnek główkowaty kwitnie w lipcu. Jego kuliste kwiatostany o średnicy 3-4 cm mają różową, purpurową lub czerwonofioletową barwę.

Czosnek główkowaty lubi słoneczne stanowiska i niezbyt ciężkie, piaszczysto-gliniaste lub gliniaste gleby, głęboko uprawione. Roślina ma niewielkie wymagania pokarmowe i w zasadzie nie wymaga nawożenie. Ważne, aby podłoże było przepuszczalne. To gatunek mrozoodporny – na obszarze całego kraju.
Cebule czosnku główkowatego powinno się sadzić jesienią (we wrześniu lub październiku), na głębokość 10 cm, odległość cebul przy sadzeniu: 20 cm. Przez kilka lat roślina może być uprawiana w jednym miejscu. Na suchych glebach i podczas suszy powinno się ją podlewać. W chłodne, wilgotne lata może być porażana przez choroby grzybowe. Zasychanie liści w czasie kwitnienia to proces naturalny.

Czosnek główkowaty warto uprawiać na rabaty w kompozycji z innymi bylinami, roślinami jednorocznymi i dwuletnimi. Dobrze prezentuje się sadzony na trawniku w większej grupie. Roślina odstrasza niektóre szkodniki, dlatego warto go uprawiać nawet w warzywniku. Nadaje się na kwiat cięty. Kwiaty długo zachowują trwałość w wazonie. Można je także zasuszyć i wykorzystać do zimowych kompozycji florystycznych.